Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου από 5000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου από 5000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
Άνθρωποι με μάσκα στη Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Φόβους μήπως επαληθευτεί η περσινή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, εκφράζουν οι επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα κινούνται έντονα ανοδικά.

Μεγάλο θεωρείται το ρίσκο για ραγδαία εξάπλωση της διασποράς στην χώρα και δη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά και τις συγκεντρώσεις λόγω των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου και της Εθνικής Εορτής. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επίσημα τα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα κορονοϊού έχουν ανέλθει πλέον τα 5000, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιο.

Χθες η Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης σημείωσε υψηλότατο αριθμό νέων κρουσμάτων, μετά από αρκετές εβδομάδες, και η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική. Οι επικείμενες συναθροίσεις σε έναν πληθυσμού που έχει εμβολιαστική κάλυψη περίπου στο 50%, θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα ιδιαίτερα επικίνδυνες και εν αποκλείεται να δούμε και πάλι εικόνες σαν τις περσινές όταν εκδηλώθηκε το δεύτερο κύμα.

Βέβαια σημειώνεται ότι παρά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να δούμε αντίστοιχη πίεση στα νοσοκομεία ούτε τόσο πολλούς θανάτους, όμως η κατάσταση δεν θα είναι καλή. Είναι βέβαιο πως θα ενεργοποιηθεί το επόμενο πλάνο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας, όπως η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και το άνοιγμα νέων ΜΕΘ covid.

Τα χθεσινά σχεδόν 4000 νέα κρούσματα αποτελούν ρεκόρ Δευτέρας 25/10 από την αρχή της επιδημίας και ανεβάζουν τον μέσο όρο επτά ημερών στις 3320 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Σήμερα μάλιστα αναμένεται λογικά να ξεπεράσουμε κάθε ρεκόρ κρουσμάτων οδεύοντας προς τις 5000, καθώς κάθε Τρίτη τα κρούσματα είναι πάτα πολύ αυξημένα.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι: “το στοίχημα είναι τα επόμενα κύματα της πανδημίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα με λιγότερους ασθενείς και πολύ λιγότερα βαριά περιστατικά. Θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι. Το θέμα είναι αυτά να είναι διαχειρίσιμα».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση. Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία”.

Νοσηλείες λόγω covid

Πέρα από την άνοδο των κρουσμάτων σημαντική είναι και η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την Κυριακή σημειώθηκαν 219 νέες εισαγωγές, ανεβάζοντας έτσι το μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου στους 227 ασθενείς, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 204.

Επίσης σταθερά σε πάνω από 350 διατηρούνται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυξηθούν χωρίς όμως να φτάσουν στα δραματικά επίπεδα των 600 ή 850 που είχαν ανέλθει στο δεύτερο και τρίτο κύμα αντίστοιχα. Όμως θα πιέσουν τα νοσοκομεία τα οποία θα πρέπει να μπορούν να υποδέχονται και άλλα περιστατικά καθώς αναμένεται να έρθει ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας με πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σημειώνεται πως χθες στα 14 νοσοκομεία της 3η Υγειονομικής Περιφέρειας όπου περιλαμβάνονται και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν συνολικά 477 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι 74 σε ΜΕΘ. Επίσης στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν 340 ασθενείς σε απλές κλίνες και 57 σε ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα