Κορονοϊός: Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα – 27 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα – 27 νέα κρούσματα
O λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας. Διαπιστώθηκαν 27 νέα κρούσματα και 23 στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Συνολικά 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και 23 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Ο κ. Τσιόδρας σε συντονισμό με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 119 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο, “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τα συνολικά κρούσματα τα οποία έχουν ανιχνευτεί στην Ελλάδα είναι 1544 κρούσματα.

Σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 3 νέοι θάνατοι και συνολικά 53 σε όλη τη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι 72 ετών. Οι 39 ήταν άνδρες και οι 14 γυναίκες και το 94% είχε κάποιο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 91 ασθενείς, 16 είναι γυναίκες και 75 άνδρες. Επίσης πάνω από το 75% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 ασθενείς έχουν βγει από την εντατική.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σχετικά με τον εργαστηριακό έλεγχο έχουν ήδη διενεργηθεί 18.844 τεστ.

Όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ένα μικρό υποσύνολο ασθενών αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στις νοητικές τους ικανότητες, σύγχυση, λήθαργο ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται ότι οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο όπως και σε άλλα όργανα όπως ο πνεύμονας.

Επίσης σχετικά με την επάρκεια των δομών υγείας, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ήδη υπάρχουν 247 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ υπάρχει σχεδιασμός με βάση την εξέλιξη της νόσου και ακόμη είμαστε μέσα στον προγραμματισμό. Στόχος είναι άμεσα να υπάρχουν 400 κλίνες ΜΕΘ και αν χρειαστεί να υπάρχουν διαθέσιμες μέχρι τις 1000 κλίνες.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη αποτελέσματα από έρευνα η οποία έδειξε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 0,66% που θα προσβληθεί από τον ιό πεθαίνει. Επίσης το ποσοστό ανάγκης νοσηλείας πάνω από 50 ετών φτάνει στο 8%, άνω των 60 ετών 12%, 70 ετών 16% και πάνω από 80 ετών είναι 18%.

“Αν αφήναμε τον ιό να τρέξει κυριολεκτικά θα μας διέλυε. Η στρατηγική μας, όπως παραδέχονται και από το εξωτερικό έχεις ως τώρα δουλέψει. Όχι επειδή είμαστε τυχεροί, αλλά γιατί ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα