Κορονοϊός: Συναγερμός πριν το δεύτερο κύμα – Πώς αλλάζει η πανδημία

Κορονοϊός: Συναγερμός πριν το δεύτερο κύμα – Πώς αλλάζει η πανδημία

Πώς αλλάζει το προφίλ του κορονοϊού στη χώρα μας. Ανησυχία για την επικίνδυνη "στροφή" στους νέους και την επικινδυνότητα μετάδοσης στους ηλικιωμένους. Προβληματίζονται και προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Όλο και πιο έντονη γίνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την επιδημική πορεία της χώρας μας, οι οποίοι μαζί με τη ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων και την καταγραφή νέων αρνητικών ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων (την περασμένη Τετάρτη είχαμε ακόμη ένα τέτοιο με 262) βλέπουν και μία διαφοροποίηση στο προφίλ του κορονοϊού.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σε συνδυασμό με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που διαρκώς φθίνει προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν για δεύτερο κύμα, αλλά και τονίζουν την επικινδυνότητα που κρύβει η μεταστροφή του ιού προς τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα και μάλιστα πρόσφατο είναι αυτό της 27χρονης γιατρού από τη Λάρισα, η οποία βρίσκεται διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Η ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα μόλυνσης από κορονοϊό όταν επέστρεψε από διακοπές στην Χαλκιδική, τα οποία έγιναν εντονότερα στη συνέχεια, με την κατάσταση της υγείας της να επιδεινώνεται και να χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Τσακρής: “Ηλικίες 20 ως 40 οδηγούν την επιδημία

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Αθανάσιου Τσακρής, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έκανε λόγιο για διαφοροποίηση του προφίλ της επιδημίας, ενώ εξήγησε γιατί μία τέτοια αλλαγή μπορεί να αποβεί μοιραία:

“Η χώρα μας ακολουθεί την αυξητική τάση που έχει παρατηρηθεί κυρίως στα Βαλκάνια αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχει αλλάξει το προφίλ της επιδημίας στο δεύτερο κύμα στο οποίο έχουμε εισέλθει εδώ και αρκετές μέρες. Τα γεωγραφικά του χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά, ενώ εντοπίζεται σε μικρότερες ηλικίες. Όπως ξέρουμε, ηλικίες 20 ως 40 είναι αυτές που οδηγούν την επιδημία. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η εξέλιξη του επιδημικού κύματος. Θα βλέπουμε μεταφορά της επιδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι νεότεροι θα έρχονται σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν τη λοίμωξη, μην ξεχνάμε ότι στις νέες ηλικίες είναι πολλά τα περιστατικά ασυμπτωματικών φορέων, οπότε είναι πιθανό να δούμε εξάπλωση της επιδημίας και εκεί θα είναι τα μεγάλα προβλήματα όταν θα έχουμε πια αύξηση νοσηλείας, όπως επίσης και των ασθενών που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ ή διασωλήνωση, όπου ήδη έχουμε αύξηση”, είπε ο κ. Τσακρής.

Σύψας: “Κανένας δεν είναι αλώβητος, ούτε οι νέοι”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα λόγια και του καθηγητή Νίκου Σύψα, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας:

“Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις. Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορονοϊό, ενώ επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθυμίζει στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο”, είπε ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμένης γιατρού στην Λάρισα, λέγοντας πως αυτό το γεγονός δείχνει ότι κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι.

Οι εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του Κικίλια

Συνεχή είναι και τα μηνύματα του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τονίζει καθημερινά το τελευταίο διάστημα την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν και οι νέοι σε αυτή τη νέα αυξητική τάση του ιού. Ο Υπουργός Υγείας, σε πρόσφατη ανάρτησή του ανέφερε πως “η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος και νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια”. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν είχε κάνει και έκκληση στους νέους, ζητώντας τους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες: Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα”.

Καμπανάκι και από Τσιόδρα

Σχετικά με τη μεταστροφή του ιού προς τις μικρότερες ηλικίες αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την παρουσία του στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, με αφορμή το γεγονός ότι η διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο προήλθε από νεαρό εργαζόμενο του προσωπικού που ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα από συναυλία της Χαλκιδικής τόνισε πως αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς μπορεί ο ιός να περάσει από τους νέους που διασκεδάζουν σε μία πολύ ευαίσθητη μονάδα, με ηλικιωμένους ανθρώπους”.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα