Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Ελλάδα και τα “σκοτεινά” σημεία της μετάδοσης

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Ελλάδα και τα “σκοτεινά” σημεία της μετάδοσης
Γιατρός την εποχή του κορονοϊού AP

Μόλις το 7% των συνολικών κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα φαίνεται να έχει εντοπιστεί. Πολλές οι άγνωστες πτυχές του ιού. Αγώνας δρόμου για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αν μπορούσαμε με ένα μαγικό ραβδί να παγώσουμε σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον για 14 μέρες, ο κορονοϊός θα σταματούσε την εξάπλωσή του και θα πέθαινε σε όλες τις άψυχες επιφάνειες που θα είχε μολύνει». Με αυτή τη επισήμανση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χθες έδωσε το στίγμα ότι δυστυχώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος διαθέτει πολλά «σκοτεινά» σημεία όσον αφορά την ταχύτητα της μετάδοσης του. Ήδη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περί τους 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί, όμως μόνο το 7% έχει εντοπιστεί, δηλαδή τα 695 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα με την επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί να χαρτογραφήσει τον τρόπο που μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό και να βρει τα ευάλωτα σημεία του. Ακόμη δεν διαθέτουμε σημαντικά στοιχεία για πολλές πτυχές της τωρινής πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας είναι άγνωστες.

Για παράδειγμα ερωτηματικό ακόμη παραμένει το γεγονός γιατί στη Γαλλία τα ποσοστά νοσηλείας και κάποιες ηλικιακές κατανομές είναι διαφορετικά απ’ ότι στην Ελλάδα και παρά τις παρατηρήσεις από μελέτες για την εκδήλωση της επιδημίας στην Κίνα. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ο κορονοϊός πλήττει και μικρότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στα άγνωστα σημεία συμπεριλαμβάνονται ο απόλυτος αριθμός των περιπτώσεων, τον οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Επίσης ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση. Ο ρόλος της μετάδοσης όταν δεν έχει κάποιος συμπτώματα, ή πριν εμφανίσει συμπτώματα, δεν είναι ξεκαθαρισμένα καθώς και του απόλυτου κινδύνου θανάτου από τη λοίμωξη με το νέο ιό.

«Για όλα αυτά έχουμε κάποια δεδομένα, αλλά δεν είναι βέβαια επιστημονικά δεδομένα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να λάβουμε τις δραστικές ενέργειες για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, έως ότου τα δεδομένα μας είναι ακόμη πιο σίγουρα. Νομίζω γνωρίζουμε ήδη αρκετά σαν επιστημονική κοινότητα. Ποιες είναι οι απαραίτητες δράσεις, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές», σημειώνει ο λοιμωξιολόγος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Όπως λέει ο κ. Τσιόδρας, αυτό που μπορεί να εντοπιστεί είναι ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι έχουν μολυνθεί, σε σχέση με το πόσοι νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το σύστημα υγείας της χώρας. Οι ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα, είναι πολύ περισσότερο σημαντικό να απομονώνονται, παρά να ελέγχονται.

Επίσης ο καθηγητής τονίζει για ακόμη μία φορά ότι χωρίς μέτρα ελέγχου ο αριθμός των περιπτώσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται δραστικά, έως να μολυνθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή, οι υπολογισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν πως για κάθε έναν συμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα. Η παρουσία ασυμπτωματικών ατόμων, και ιδιαίτερα νέων, που μπορεί να μεταδίδουν τον ιό, φάνηκε και σε πρόσφατο έλεγχο ατόμων που επέστρεψαν από περιοχές με υψηλή μετάδοση του ιού στη χώρα μας.

« Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Και όταν κανείς χαλαρώνει στα μέτρα, η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως και ο αριθμός των περιπτώσεων της νόσου. Δύο επιλογές υπάρχουν: τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία ήδη οι περισσότεροι από εμάς εφαρμόζουν ή ένα υπερφορτωμένο και αδύνατο να ανταποκριθεί σύστημα υγείας» αναφέρει ο κ. Τσιόδρας και συμπληρώνει, ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεσματικές θεραπείες καθώς και ένα εμβόλιο το οποίο, δυστυχώς, αργεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα