Δ. Κουφοντίνας: Την Τρίτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την χορήγηση άδειας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού με άδεια τον Φεβρουάριο του 2018
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού με άδεια τον Φεβρουάριο του 2018 EUROKINISSI

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει αν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον πολυισοβίτη της 17Ν.

Την ερχόμενη Τρίτη προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Να θυμίσουμε ότι στην άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος με το οποίο απορρίφθηκε η τελευταία άδεια στον ισοβίτη της 17Ν, προχώρησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, Ξένη Δημητρίου, προχώρησε στην ενέργεια αυτή αργά την Παρασκευή και ενώ ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν είχε μεταχθεί στην εντατική του νοσοκομείο Βόλου όπου νοσηλεύεται λόγω της απεργίας πείνα που έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου. 

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έχει ομόφωνα απορρίψει την 7η κατά σειρά αίτηση του Δημ. Κουφοντίνα. Η αναίρεση θα συζητηθεί πολύ σύντομα στο Άρειο Πάγο.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο έγγραφο για την άσκηση της αναίρεσης αναφέρεται σε τρεις γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του ανώτατου δικαστηρίου (από το 1993 έως το 2011) αλλά και με μία πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, κατά την οποία οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ξένη Δημητρίου υποστηρίζει ότι το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου εσφαλμένα ερμήνευσε τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση του Δημ. Κουφοντίνα, ενώ προσθέτει πως δεν έπρεπε να εξετάσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τακτικής του άδειας, καθώς το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε πως δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις. 

Τέλος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα να κρίνει την υπόθεση, ο οποίος είχε τελικά την άποψη πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Ωστόσο, η Ξένη Δημητρίου προχώρησε σε αντίθεση ενέργεια, αν και στο σκεπτικό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επεσήμανε ότι το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα "έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κουφοντίνας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημήτρης Κουφοντίνας: Ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο

Δ. Κουφοντίνας: Επιδείνωση της υγείας του - Μεταφορά στην Εντατική

Το σκεπτικό απόρριψης της αίτησης για τον Κουφοντίνα

SHARE: