Κουρουμπλής: Να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Άφιξη προσφύγων στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας των Τρικάλων την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, σε χώρο του τέως σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ", που πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η δομή, στήθηκε με την ευθύνη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα, υπό την επίβλεψη του διοικητή της, Ταξίαρχου Γιώργου Λιάκου.
Άφιξη προσφύγων στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας των Τρικάλων την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, σε χώρο του τέως σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ", που πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η δομή, στήθηκε με την ευθύνη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα, υπό την επίβλεψη του διοικητή της, Ταξίαρχου Γιώργου Λιάκου. EUROKINISSI

Κατά την επίσκεψή του στην Μυτιλήνη, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε έκκληση να φιλοξενηθούν σε όλους τους δήμους της Σάμου όσοι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες τους αναλογούν

Την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε, από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε μαζί με κάποια άλλα νησιά όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει λοιπόν πως πρέπει μόνο να το λες. Οφείλεις και εν τοις πράγμασι να το αναγνωρίζεις και να απαντάς αναλόγως».

Λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής, «το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοι της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά. Και πρέπει να πω για άλλη μια φορά πως με αυτή την επίδειξη ανθρωπιστικού αποθέματος που δείξαμε ως ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα, ας μην επηρεαζόμαστε από τη μιζέρια κάποιων λίγων. Αυτή η συμπεριφορά του ελληνικού λαού δεν πάει χαμένη, ούτε για τώρα ούτε για το μέλλον ούτε και για ζητήματα για την ασφάλεια που θέλει να νοιώθει κάθε χώρα. Και ο νοών νοείτω».

Ο κ. Κουρουμπλής σήμερα συμμετείχε στη Μυτιλήνη σε δυο συσκέψεις, μια με αυτοδιοικητικούς και μια με φορείς της Λέσβου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επιπτώσεις του οικονομικού και μεταναστευτικού προβλήματος ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία κυριάρχησαν και στις δυο συσκέψεις. Κατά τη διάρκεια τους, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την ανάγκη της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων και στην άλλη Ελλάδα, δεν δίστασε μάλιστα να ονοματίσει την ιδιαίτερη του πατρίδα το Αγρίνιο ως προορισμός αριθμού μεταναστών και προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στα νησιά.

Όπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».

Αναφερόμενος σε θέματα της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε ζητήματα προσλήψεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες ανάγκες δήμων όπως αυτός της Λέσβου, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε «πρωτοβουλία μαζί με τον κ. Βερναρδάκη να γίνει μια σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για να δούμε από το προσωπικό που θα προσληφθεί φέτος στο Δημόσιο να υπάρξει προτεραιότητα γι’ αυτά τα νησιά. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει».

Τέλος σχετικά με τον «Καλλικράτη», ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε τις δρομολογημένες αλλαγές. Όπως είπε, «ο Καλλικράτης αυτή τη στιγμή μελετάται από μια μεγάλη 25μελή επιτροπή, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Για πρώτη φορά ο νέος Καλλικράτης, η νέα θεσμοθέτηση, δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες. Θα προσπαθήσουμε να αιμοδοτήσουμε και να μπολιάσουμε τη νέα προσπάθεια με τις πραγματικές ανάγκες που έχει η αυτοδιοίκηση, ώστε να απελευθερωθεί από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, από συναρμοδιότητες και επικαλύψεις να μπορέσει πραγματικά να υπηρετήσει την οικονομική και κοινωνική ζωή.».

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωθεί η δουλειά της παραπάνω επιτροπής στο τέλος του χρόνου οπότε και θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network