Κρήτη: Περιπέτεια για Γερμανίδα τουρίστρια στο μονοπάτι Ε4

Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε στο μονοπάτι Ε4 στην Κρήτη
Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε στο μονοπάτι Ε4 στην Κρήτη CRETALIVE

Την κινητοποίηση των αρχών προκάλεσε ο τραυματισμός τουρίστριας κοντά στα Σφακιά

Περιπέτεια έζησε μια 55χρονη Γερμανίδα, η οποία κινούνταν το πρωί της Κυριακής στο μονοπάτι Ε4 από τα Σφακιά προς την παραλία Γλυκά Νερά. Στις 10.45, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την 55χρονη που χρειαζόταν βοήθεια, καθώς είχε τραυματιστεί στον αστράγαλο.

Ένα όχημα από το Κλιμάκιο Νεάπολης και ένα ακόμη από την Π.Υ. Βρυσών έσπευσαν με 4 υπαλλήλους, εντόπισαν τη γυναίκα, την οποία μετέφεραν στο Ιατρικό Κέντρο Σφακίων.

ADVERTISING

Τι είναι το μονοπάτι Ε4;

Το Ε4 είναι ένα ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης για το ελληνικό του τμήμα.

Ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στη Φλώρινα, από όπου ξεκινά και το ελληνικό τμήμα του. Διασχίζει ολόκληρη την Ελλάδα έως το Γύθειο και από εκεί συνεχίζει νοητά στο Καστέλλι Κισσάμου.

Από το σημείο αυτό αρχίζει το κρητικό τμήμα του Ε4, κατεβαίνει προς την Ελαφόνησο, διασχίζει όλη τη Κρήτη (σε δυο τμήματα της διαδρομής χωρίζεται σε δύο κλάδους που ξαναενώνονται) και αφού φτάσει ως την Κάτω Ζάκρο, ανεβαίνει πάλι προς τον Βορρά και καταλήγει στην περιοχή της Σητείας. Σ

τη Σούγια, το μονοπάτι διακλαδίζεται σε βόρειο και νότιο τμήμα. Το βόρειο τμήμα είναι καθαρά αλπικό και οι περιπατητές πρέπει να έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Το νότιο τμήμα, στη νότια ακτή του νησιού, είναι πολύ τραχύ σε αρκετά σημεία, λόγω των κρητικών βράχων.

Το μήκος κάθε κλάδου είναι περίπου 320 χλμ. και χρειάζονται τρεις εβδομάδες για τη διάσχισή του. Δίνει την δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την άγνωστη Κρητική φύση, μιας και περνά από παλιά μονοπάτια, οικισμούς, μοναστήρια και βέβαια από τα ψηλά βουνά της Κρήτης.

Σε μικρή απόσταση από την Επάνω Ζάκρο, σχεδόν 100km νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου ξεκινά το πανέμορφο φαράγγι της Κάτω Ζάκρου ή των Νεκρών, που τελειώνει στην Κάτω Ζάκρο και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι που στα ψηλά του τείχη υπάρχουν μεγάλες σπηλιές. Στις σπηλιές αυτές βρέθηκαν τάφοι από τη Μινωική εποχή και μέσα σε αυτούς ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Λόγω των τάφων αυτών μάλιστα το φαράγγι ονομάζεται "Φαράγγι των Νεκρών" και οι σπηλιές "Σπηλιές των Νεκρών".

Βίντεο από το channel του giannis psaroudakis:

Πηγή: 

Cretalive,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική
SHARE:

24Media Network