Χανιά: Σοκάρουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο – “Τους έδεναν στα κρεβάτια και τους χτυπούσαν”

Χανιά: Σοκάρουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο – “Τους έδεναν στα κρεβάτια και τους χτυπούσαν”
Στιγμιότυπο από μεταφορά ηλικιωμένου με ασθενοφόρο (Αρχείο) eurokinissi

"Τους δένανε στα κρεβάτια.. Τους δίναμε χάπια για να ηρεμήσουν. Τους χτυπούσαν πολλές φορές", αποκάλυψε πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου των Χανίων με τους 68 θανάτους.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έρευνα της Εισαγγελίας Χανίων ύστερα από καταγγελίες συγγενών που έφτασαν σε αυτή εδώ και μήνες από οικογένειες ηλικιωμένων τροφίμων συγκεκριμένου γηροκομείου των Χανίων, που θεωρούν ως εξαιρετικά ύποπτες τις συνθήκες θανάτου των συγγενών τους και εκφράζουν φόβους για κακομεταχείριση, λανθασμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ.

Η έρευνα ξεκίνησε ουσιαστικά, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου μία γυναίκα που έχασε πέρυσι το καλοκαίρι τον ηλικιωμένο πατέρα της και εξέφραζε φόβους για τις συνθήκες θανάτου του, ωστόσο από το γηροκομείο υποστηρίζουν ότι φιλοξενήθηκε μόλις τρεις ημέρες εκεί ο πατέρας της και στη συνέχεια απεβίωσε μετά από συνεχείς νοσηλείες σε νοσοκομεία της περιοχής.

Η εισαγγελία ζήτησε από την Ασφάλεια Χανίων να προβεί σε συγκεκριμένες προανακριτικές ενέργειες και να προσκομίσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Κατόπιν σχετικής παραγγελίας άλλωστε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή, ζήτησε σήμερα Παρασκευή να εποπτεύσει ο τελευταίος του ανακριτικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούμενος τη σοβαρότητα της υπόθεσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), κατά το οποίο η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Τέλος, ο Β. Πλιώτας διαβίβασε και τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται στις καταγγελίες γύρω από το γηροκομείο, ζητώντας να πραγματοποιηθούν όλες οι ενέργειες για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες πρώην εργαζομένου

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία πρώην εργαζομένου στην εν λόγω δομή, καθώς όπως επισημαίνει ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, ενώ έκανε λόγο για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

“Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν έξι μήνες. Από αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί, οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γηραιότερων ήταν πολύ κακή. Τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικοί. Τους δίναμε χάπια για να ηρεμήσουν. Τους χτυπούσαν πολλές φορές”, ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος.

Ενώ συνέχισε: “Υπήρχαν πολλές φορές κάποια βράδια, που όταν τελείωνα τη βάρδιά μου μου λέγανε να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήραν χαμπάρι ότι δεν το έκανα και πήγαιναν και τους έδεναν εκείνοι. Όταν είχα πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα το πολύ. Μετά από έναν μήνα, ξαφνικά είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα. Δεν γνωρίζω από τι πέθαναν”.

Δείτε παρακάτω όσα αποκαλύπτει ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα