Κύκλωμα εικονικών διπλωμάτων: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι εννέα κατηγορούμενοι

Κύκλωμα εικονικών διπλωμάτων: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι εννέα κατηγορούμενοι
ΕΛΑΣ

Μετά τις απολογίες τους όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με σειρά περιοριστικών όρων. Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους.

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των εικονικών διπλωμάτων οδήγησης, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους.

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, κανείς από τους εννέα κατηγορούμενους δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή. Συγκεκριμένα, τρεις από τους συνολικά έξι υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών Νοτίου Αιγαίου που φέρονται ότι συμμετείχαν στην ομάδα, καλούνται να καταβάλουν εγγυοδοσίας ύψους από 5.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ τους επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα. Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους δεν επιβλήθηκε ο όρος της εγγύησης, αλλά μόνο εκείνοι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα κατά περίπτωση.

ADVERTISING

Κατά τις απολογίες τους, οι οποίες ξεκίνησαν ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς το πρωί και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν μόνο μέρος των κατηγοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν πως λάμβαναν μικρά χρηματικά ποσά ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση των εικονικών διπλωμάτων, επικαλούμενοι βιοποριστικούς λόγους. Μάλιστα, φέρονται να ανέφεραν πως δεν ήταν οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που το έκαναν, καθώς αποτελούσε πάγια πρακτική.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης, που φέρεται να ενημερώθηκε για τη δράση των υφισταμένων του, αλλά αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εμφανίζεται να συμμετείχε στη ομάδα, αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση. "Δεν έχω καμία σχέση, καμία συμμετοχή" δήλωσε στη δικαστική λειτουργό.

Σημειώνεται ότι η «ταρίφα» για ένα εικονικό δίπλωμα και κατ’ οίκον παραλαβή του, χωρίς εξετάσεις, χωρίς τίποτα, ξεκινούσε από τα 2.000 ευρώ, ενώ από την έρευνα των αστυνομικών του Εσωτερικών Υποθέσεων, εντοπίστηκαν κρυψώνες σε γραφεία και τα σπίτια των εμπλεκομένων που έκαναν μεγάλη ζωή από τα παράνομα κέρδη τους, στις οποίες βρέθηκαν περίπου 200.000 ευρώ.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ το εκτιμώμενο όφελος του κυκλώματος

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει:

«Η μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που διήρκησε πάνω από 9 μήνες, κατέληξε στην αποδόμηση εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης, μέσω εικονικής συμμετοχής υποψηφίων στις προβλεπόμενες εξετάσεις, χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία.

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 συνελήφθησαν συνολικά 9 άτομα, εκ των οποίων, 7 υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και δύο ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων (ευρήματα, κατασχέσεις, φυσική επιτήρηση, profiling, τεχνητές μέθοδοι κ.λπ.) διακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος δράσης της εγκληματικής ομάδας (modus operandi) η δράση της οποίας προσδιορίζεται χρονικά τουλάχιστον από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας οι συλληφθέντες υπάλληλοι, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας - ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, ενέχονται σε σωρεία περιπτώσεων εικονικών θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συγκεκριμένα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχαν τη δυνατότητα σε υποψήφιους οδηγούς να μην παρίστανται κατά την διάρκεια των θεωρητικών εξετάσεων αλλά να εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ως επιτυχόντες, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης (διπλώματος).

Η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε κατά τρόπο απόλυτα μεθοδικό και οργανωμένο, με διακριτούς ρόλους των μελών της, οι οποίοι επιμερίζονταν στα διαφορετικά στάδια που απαιτούνταν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Ενδεικτικά, οι επιμέρους ρόλοι αφορούσαν στην αναζήτηση των υποψηφίων που δεν εμφανίζονταν στις εξετάσεις, στην μετέπειτα συγκέντρωση και παράδοση των σχετικών Δελτίων Εκπαίδευσης και Εξέτασης στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και σε τελικό στάδιο στην εμφάνιση των υποψηφίων ως επιτυχόντες στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του κεντρικού υπολογιστή (server) της Υπηρεσίας.

Μάλιστα οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας για να διευκολύνουν τη δράση του κυκλώματος είχαν καθιερώσει συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες μια αίθουσα εξέτασης υποψηφίων οδηγών ήταν «στημένη», δηλαδή προορίζονταν αποκλειστικά για τους υποψηφίους που δεν εμφανίζονταν - συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων.

Από το συγκεντρωθέν υλικό προέκυψε ότι το χρηματικό ποσό που ελάμβανε η εγκληματική ομάδα από κάθε υποψήφιο για τις περιπτώσεις των «στημένων» αιθουσών κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Για κάθε «στημένη» αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων το χρηματικό ποσό ανέρχονταν στις (14.000) ευρώ περίπου, με τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουν διακριβωθεί να ανέρχεται τουλάχιστον σε (15).

Η μέχρι τώρα αποτίμηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας αφορά στην παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον 212 υποψήφιους, οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν στις θεωρητικές εξετάσεις, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, κατά μέσο όρο έκαστος, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, με το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τη συμμορία να προσδιορίζεται πάνω από 424.000 ευρώ.

Πέραν των περιπτώσεων με τις «εικονικές» αίθουσες, η εγκληματική ομάδα λάμβανε χρηματικά ποσά και από υποψήφιους που συμμετείχαν στην κανονική διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στις εξετάσεις, με τα ποσά να κυμαίνονται από 550 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως με την κατηγορία της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Επιπλέον οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, διάφορα μικροποσά (15 - 20) ευρώ, για διάφορες διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και άλλους επαγγελματίες, με τους οποίους λόγω της ιδιότητάς τους έρχονταν σε επαφή. Τα χρηματικά αυτά ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι του κεντρικού υπολογιστή (server) της αίθουσας θεωρητικών εξετάσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, οι οποίοι απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επιδιόρθωσή και ανάκτηση των αρχείων που περιέχουν, καθώς φέρεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταστράφηκαν με τη διοχέτευση ρεύματος υψηλής τάσης, από ορισμένους εκ των συλληφθέντων υπαλλήλων, προφανώς για να καλύψουν τα «ίχνη» τους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στις σχολές οδήγησης των συλληφθέντων, καθώς και σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (198.329) ευρώ, πλήθος εγγράφων που αφορούν θεωρητικές εξετάσεις και ατομικά δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών (Δ.Ε.Ε), ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και διάφορα ψηφιακά πειστήρια.

Επίσης, από κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων με τη συνδρομή στελεχών του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διενεργήθηκε έλεγχος στα αρχεία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-σύστασης και συμμορίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαγωγής εγγράφων, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης κ.λπ. αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εικονικά διπλώματα: Ήθελαν να βάλουν φωτιά στο παράρτημα του Υπ. Μεταφορών για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους

Κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων: Τα "μαρούλια", ο χρηματισμός του διευθυντή και η επέκταση στο εξωτερικό

SHARE:

24Media Network