Κύθηρα: Εντοπίστηκε σκάφος με 50 πρόσφυγες

Αποβίβαση των 190 προσφύγων από πλοίο που προσάραξε στην παραλία του Ζέφυρου στην Ρόδο την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.
(EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ)
Αποβίβαση των 190 προσφύγων από πλοίο που προσάραξε στην παραλία του Ζέφυρου στην Ρόδο την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ) EUROKINISSI

Σκάφος της frontex, διέσωσε ανατολικά των Κυθήρων, ιστοφόρο με πρόσφυγες, οι οποίοι υπέδειξαν δυο διακινητές

Ιστιοφόρο με περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες, εντοπίστηκε από σκάφος της Frontex στη διάρκεια περιπολίας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων.

Στα στελέχη της Frontex οι μετανάστες υπέδειξαν δύο άτομα που επέβαιναν στο ιστιοφόρο και φέρονται ως οι διακινητές. Το ιστιοφόρο με τους πρόσφυγες και μετανάστες οδηγείται συνοδεία του σκάφους της Frontex στο λιμάνι της Νεάπολης Βοϊων.

25 πτώματα μεταναστών στη Λιβύη

Εν τω μεταξύ τα πτώματα σε αποσύνθεση τουλάχιστον 25 μεταναστών που πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη ανακαλύφθηκαν σήμερα κατά μήκος της ακτογραμμής ανατολικά της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο και έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα περισσότερα πτώματα ξεβράστηκαν στα βράχια κοντά στην Τατζούρα, ανέφερε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν εκεί. Άλλα ανακαλύφθηκαν σε μια παραλία.

Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μαζικές αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη από τις λιβυκές ακτές. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου με πλεούμενα συχνά παραφορτωμένα και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα.

Οι ιταλικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για πάνω από 8.000 μετανάστες που διασώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης. Από την πλευρά της, η λιβυκή ακτοφυλακή ανέφερε ότι περισυνελέγησαν 147 μετανάστες, ανάμεσά τους 19 γυναίκες και τέσσερα παιδιά, σε απόσταση οκτώ μιλίων (σχεδόν δεκατριών χιλιομέτρων) από τις ακτές της περιοχής όπου βρίσκεται η πόλη Σαμπράτα (δυτική Λιβύη).

Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για νέους από το Καμερούν, το Σουδάν, τη Σενεγάλη και το Μαλί, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του λιβυκού πολεμικού ναυτικού.

Οι μετανάστες είχαν στοιβαχτεί σε ένα φουσκωτό, ανέφερε ένας εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου που συνόδευε τους διασώστες. Οι λιμενικοί τους ανέβασαν στο σκάφος τους έναν προς έναν. Οι μετανάστες παρέμειναν σιωπηλοί και βλοσυροί αφού επιβιβάστηκαν στο λιβυκό πλοίο. Μετά την άφιξή τους στο λιμάνι στη Ζαουίγια, τους περίμενε ένα φορτηγό για να τους μεταφέρει σε ένα κέντρο κράτησης.

Μια γυναίκα με ένα μωρό λίγων μηνών στην αγκαλιά ξέσπασε σε λυγμούς καθώς κατευθυνόταν στο φορτηγό, αφού είδε τα χρήματα που έδωσε στους διακινητές και τις ελπίδες της να φθάσει στην Ευρώπη να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες.

Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή διασώζονται από τις λιβυκές αρχές γενικά οδηγούνται σε κέντρα κράτησης πριν την απέλασή τους στις πατρίδες τους. Πολλοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε κυκλώματα εκβιασμών, εκμετάλλευσης και πέφτουν θύματα βιαιοτήτων από τους ανθρώπους που επιδίδονται στη διακίνηση ανθρώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας πάνω από 73.300 μετανάστες έχουν φθάσει στο έδαφος της χώρας από την αρχή της χρονιάς. Ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 2.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από την αρχή της χρονιάς στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

SHARE: