Λέκκας: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες

Λέκκας: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες
Καταστροφές στην Αγία Άννα Εύβοιας από την κακοκαιρία Αθηνά intime

Με την κακοκαιρία Αθηνά σε πλήρη εξέλιξη, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας "χτυπάει" καμπανάκι για δέκα περιοχές της χώρας, που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Αθηνά, η οποία πρόκειται να “σφυροκοπά” τη χώρα σχεδόν όλη την εβδομάδα. Ήδη σοβαρά προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν η βόρεια Εύβοια, η Λάρισα και το Πήλιο ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή. Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

“Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα” δήλωσε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. “Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά”.

Και πρόσθεσε: “Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα