Λέσβος: Μπλόκο κατοίκων για να μην αποβιβαστούν πρόσφυγες – Προπηλακισμοί και βρισιές

Λέσβος: Μπλόκο κατοίκων για να μην αποβιβαστούν πρόσφυγες – Προπηλακισμοί και βρισιές
twitter/@g_christides

Ένταση στη Λέσβο όπου κάτοικοι εμποδίζουν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών με παιδιά στο λιμάνι της Θέρμης. Νέες κινητοποιήσεις στη Μόρια από κατοίκους ωστε να εμποδίζουν τη μεταφορά προσφύγων στο ΚΥΤ.

“Go Turkey now”, ”πίσω ρε” και “αει στο διάολο” ήταν οι πιο επιεικείς εκφράσεις που άκουσαν περίπου 50 μετανάστες και πρόσφυγες που εφτασαν με βάρκα στο λιμάνι της Θέρμης , από κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στον προβλήτα ώστε να εμποδίσουν την αποβίβασή τους.

Κάποια στιγμή μάλιστα, σε ένα κρεσέντο απανθρωπιάς, μια γυναίκα ακούγεται να λέει “δικά τους είναι τα μωρά, δεν είναι δικά μας”.

Οι άνθρωποι αυτοί, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, οδηγήθηκαν από σκάφος του λιμενικού στο λιμάνι της Θέρμης. Εκεί όμως συνάντησαν τους κατοίκους που τους απαγορεύουν την αποβίβαση. Οι άνδρες του Λιμενικού δεν αντέδρασαν και στη συνέχεια αποχώρησαν ακούγοντας τους κατοίκους να τους βρίζουν και αφήνοντας τη φουσκωτή λέμβο με τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην τύχη της.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Την ίδια ώρα, τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο έχουν κλείσει από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης.

Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

stonisi.gr

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα