Λέσβος: Στα 1.061 τα μη κατοικήσιμα κτίσματα

Λέσβος: Στα 1.061 τα μη κατοικήσιμα κτίσματα

Περισσότερα από 900 κτίσματα που ελέγχθηκαν και κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο νησί, είναι κατοικίες

Τα 1061 έφτασαν τα μη κατοικήσιμα κτίσματα από τον σεισμό στη Λέσβο μετά και τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και ανέρχονται συνολικά στις 1.875.

Από τα 1061 μη κατοικήσιμα κτίσματα, τα 928 αφορούν κατοικίες.

Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό στη Λέσβο.

Αυτό ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο νησί, με την παρουσία του υπουργού Υποδομών, το πρωί της Πέμπτης.

Όπως επεσήμανε την Πέμπτη ο κ. Σπίρτζης, η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού δεν είναι θέμα ενός μήνα, δύο ή τριών μηνών, ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουν και τα ανακουφιστικά μέτρα. “Προσπαθούμε να μην τηρήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια και είναι η κακή εμπειρία που έχουμε από τους προηγούμενους σεισμούς… να εκμεταλλευτούμε –εκτός εισαγωγικών- με τον καλό τρόπο, την καταστροφή για να μπορέσει να συμπληρωθεί στο νησί και στους οικισμούς που έχουν πληγεί οι υποδομές και άλλα πράγματα που έλειπαν” υπογράμμισε ο υπουργός. “Συνήθως αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις θέλουν πέντε με έξι μήνες για να εκδοθούν. Θα δώσουμε μια μάχη να εκδοθούν πολύ νωρίτερα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος οι συμπολίτες μας να μην απολαμβάνουν αυτό το χρονικό διάστημα που πρέπει να τους στηρίξουμε, τα οφέλη αυτά και να ξέρουν από τώρα τι μπορούν να κάνουν και θα καλυφθούν οικονομικά, αναδρομικά” πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις που θα έρθουν καλύπτονται οικονομικά από το χρόνο που έγινε ο σεισμός .

Επιδότηση Ενοικίου

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδότηση ενοικίου, αυτή τη δικαιούνται όσοι έχουν σπίτι που έχει κριθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή ως μη κατοικήσιμο, μη επισκέψιμο, ανεξάρτητα αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή αν πρέπει να επισκευαστεί, αρκεί αυτό το σπίτι να είναι η πρώτη κατοικία. Επίσης, έχει προβλεφθεί να δικαιούται της αποζημίωσης αυτής και όποιος φιλοξενηθεί σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, ή σε κάποιο φιλικό του πρόσωπο. Η επιδότηση ενοικίου είναι από 300 έως 600 €. Η διακύμανση αυτή έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων κάθε οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται, σε πρώτη φάση, την επιδότηση για δύο χρόνια, αλλά συνήθως δίνεται παράταση, ωστόσο, έχει προβλεφθεί το διάστημα αυτό να είναι μέχρι την ανακατασκευή των κτιρίων εφόσον προχωρήσουν στην κατασκευή. Την επιδότηση ενοικίου μπορούν να την έχουν και ενοικιαστές για διάστημα έξι μηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα