Λιγνάδης: Προφυλακιστέος λόγω “σαφούς εξακολουθητικής εγκληματικής ροπής”

Λιγνάδης: Προφυλακιστέος λόγω “σαφούς εξακολουθητικής εγκληματικής ροπής”
Ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγείται στον ανακριτή ⓒ 2021 Yorgos Karahalis/Associated Press

Καταπέλτης κατά του Δημ. Λιγνάδη είναι στο σε βάρος του ένταλμα προσωρινής κράτησης η 19η τακτική ανακρίτρια. Αμέσως μετά την απολογία του, η δικαστική λειτουργός τον έκρινε ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων.

Για “σαφή εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας” του Δημήτρη Λιγνάδη κάνει λόγο στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που εξέδωσε η 19η τακτικής ανακρίτριας, αμέσως μετά την απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

Η δικαστική λειτουργός αναφέρει ότι από “τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων αυτών και των ιδιαζόντως ειδεχθές τους χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσης τους, που απέχουν μεταξύ τους περί τα πέντε έτη, καθώς και τον τρόπο, με τον οποίο τελέστηκαν, καταδεικνύεται η εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και η σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας”.

Μάλιστα επισημαίνεται η “συγκεκριμένη μεθοδολογία” και η “συστηματική προσέγγιση των παθόντων” εκ μέρους του κατηγορουμένου, αλλά και “η επιμονή του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης, για τη δημιουργία, αρχικά, κλίματος εμπιστοσύνης με αυτούς, καθώς εκμεταλλευόταν, αφενός, την δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, ως σκηνοθέτη – ηθοποιού, αφετέρου δε την έλλειψη σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος και την εσωτερική επιθυμία των παθόντων και κοινωνική αναβάθμιση και ασχοληθούν με τον χώρο του θεάματος, με απώτερο σκοπό την τέλεση των ανωτέρω πράξεων, με άσκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση”.

Για του λόγους αυτούς, η ανακρίτρια έκρινε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ότι “αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη που βιάζουν κατά συρροή για την οποία κατηγορείται”.

Μάλιστα, απέρριψε και το αίτημα για “βραχιολάκι” που είχε υποβάλει ο σκηνοθέτης προκειμένου να αποφύγει την προσωρινή του κράτηση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της τακτικής ανακρίτριας, “δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη”.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης

Ο αδελφός του Δημ. Λιγνάδη που κατέθεσε χθες το βράδυ στην ανακρίτρια, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό ότι τον Αύγουστο του 2015 βρισκόντουσαν μαζί στην Ιθάκη. “Πήγαμε εκεί μαζί με την κόρη μου και φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι που νοίκιαζε η Ελένη Κούρκουλα με τον σύζυγό της. Ήμουν με την κόρη μου, την κα Κούρκουλα, τον κο Παναγιωτάκη και τον αδερφό μου στην Ιθάκη από την 1n μέχρι περίπου τις 20 Αυγούστου. Το διάστημα που επέστρεψα την κόρη μου στην Αθήνα έλειψα από την Ιθάκη”.

Αντίστοιχα, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα κατέθεσε ότι βρίσκονταν μαζί στην Ιθάκη: “Πήγαμε όλοι μαζί την 1n Αυγούστου. (…) Όλο αυτό το διάστημα ήταν μαζί μας και το ξέρει όλη η Ιθάκη. Το διάστημα αυτό γίνονται πολλά πανηγύρια στην Ιθάκη και επειδή η παρουσία του κυρίου Λιγνάδη είναι εμφανής στα πανηγύρια, επειδή τραγουδάει, τον είδαν πολλοί άνθρωποι εκεί. Δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, ούτε δευτερόλεπτο. Έχω φωτογραφίες από το κινητό μου που το αποδεικνύουν και είναι τραβηγμένες από 1n Αυγούστου. Ήμασταν 22 ημέρες στην Ιθάκη“.

Παράλληλα, η ηθοποιός χαρακτήρισε το Δ. Λιγνάδη έναν πάρα πολύ γλυκό άνθρωπο”. Τέλος, ο ιδιοκτήτης του Action 24, Διονύσης Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος “δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα