Lockdown: Aντιδράσεις εμπόρων και "μούδιασμα" στην αγορά - Τι ισχύει για τις εκπτώσεις

Στιγμιότυπο από τις φθινοπωρινές εκπτώσεις του 2020.
Στιγμιότυπο από τις φθινοπωρινές εκπτώσεις του 2020. EUROKINISSI

Αντιδρούν οι έμποροι στο παρατεταμένο κλείσιμο του κλάδου και του click away. "Φωνές" για αποφάσεις ερήμην τους, κραυγές απόγνωσης και οικονομικής ασφυξίας. Πότε θα αρχίσουν και πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις του 2021.

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το lockdown, συμπεριλαμβάνοντας και το λιανεμπόριο μεταξύ των κλάδων που "παγώνουν" μέχρι τις 18 Ιανουαρίου έφερε τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων που καλούνται για -τουλάχιστον- μία ακόμη εβδομάδα να κρατήσουν κατεβασμένα ρολά και να "ξεμείνουν" από επιλογές και μεθόδους λιανικής, όπως το click away, που αποτελούσε χαραμάδα οξυγόνου.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά για παράταση μιας εβδομάδας στο υφιστάμενο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε απόγνωση και ερωτηματικά στους ανθρώπους του λιανεμπορίου, τα οποία εκφράστηκαν εντόνως από τους εμπορικούς συλλόγους Αθήνας και Πειραιά. Αμφότεροι απόρησαν με την επιλογή της κυβέρνησης να προκρίνει το άνοιγμα των σχολείων αντί των καταστημάτων, έστω με τη μέθοδο click away, τη στιγμή που η κανονική λειτουργία της αγοράς παραμένει για όγδοη εβδομάδα σε καθεστώς "λουκέτου", ενώ οι όποιες ελπίδες για συντήρηση ενός -χαμηλού έστω- ποσοστού του τζίρου μέσω της "παράδοσης εκτός" εξατμίστηκαν μετά την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για παύση και αυτής της μεθόδου.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι έμποροι, "είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου", με την κραυγή αγωνίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο αβέβαιο μέλλον να εκφράζεται από τους εμπορικούς συλλόγους: "Βρισκόμαστε υπό καθεστώς ασφυξίας. Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα".

Μάλιστα, εκφράζεται η έντονη ανησυχία τους για την περίοδο που ακολουθεί και έπεται της ελλειμματικής εορταστικής περιόδου, αφού "έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων".

Τι ισχύει με τις χειμερινές εκπτώσεις - Πότε αρχίζουν, πόσο διαρκούν

Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2021, παρά το αβέβαιο καθεστώς αναφορικά με το λιανεμπόριο, δεν αναβάλλονται, αλλά θα ισχύσουν με τον καθιερωμένο τρόπο των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα:

Βάσει του άρθρου 15 του νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν την δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και λήγουν το τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι, οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 και θα λήξουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ανεξάρτητα με το πως θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, λόγω του lockdown που έφερε και κατάργηση του click away, σε ότι, αφορά την διενέργεια των εκπτώσεων, οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Παράλληλα με το άρθρο 19 ν. 3769/2009 καταργήθηκε η απαγόρευση των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών προ των εκπτώσεων και η κατάργηση αυτή διατηρήθηκε και στο νέο πλαίσιο του ν. 4177/2013.

Κατά συνέπεια, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν προσφορές, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: εκπτώσεις, click away, Lockdown
SHARE:

24Media Network