Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: “Όλοι μας έχουμε περάσει τον αδενοϊό 2-3 φορές στη ζωή μας”

Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: “Όλοι μας έχουμε περάσει τον αδενοϊό 2-3 φορές στη ζωή μας”
Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Eurokinissi

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως ο αδενοϊός που φέρεται να προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα, είναι ένας αρκετά κοινός ιός, που μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Τι είπε για ενδεχόμενα κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα.

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και τον αδενοϊό που φέρεται να την προκαλεί, μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να τον έχουμε περάσει όλοι και 2 και 3 φορές στη ζωή μας”.

Όσον αφορά την οξεία ηπατίτιδα, ανέφερε πως εμφανίζεται, κυρίως, σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ μπορεί να μολύνει και παιδιά έως 16 ετών, με τις επιπλοκές να είναι πολύ σοβαρές και σπάνιες.

Σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο της οξείας ηπατίτιδας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως μάλλον πρόκειται για έναν αδενοϊό, ο οποίος είναι ένας αρκετά κοινός ιός, τονίζοντας ότι οι ειδικοί στην Βρετανία έχουν επικεντρωθεί ήδη σε αυτόν.

“Αν είναι το βασικό αίτιο, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα ξαφνικά δημιουργεί”, είπε.

Όσο για το αν θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα, ανέφερε ότι λογικά θα είναι αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 5-6 φορές λιγότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δε μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου”, πρόσθεσε.

Όσο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει μια μεταμόσχευση, είπε ότι υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό που είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.

Τέλος, σχετικά με τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο η ηπατίτιδα να είναι σε έξαρση λόγω αλληλεπίδρασης με τον covid.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα