"Μαύρα ταμεία" Siemens: Νέα εισαγγελική πρόταση για καταδίκη 22 από τους 54 κατηγορούμενους

Γραφεία της Siemens στο Μόναχο
Γραφεία της Siemens στο Μόναχο AP

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά αγόρευσε ξανά μόνο για τις διατάξεις που έχουν αλλάξει με το νέο Ποινικό Κώδικα. "Είδε" παραγραφή για τη δωροδοκία.

Νέα πρόταση με βάση τις διαταξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταδικαστούν συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενος, εκφώνησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Η εισαγγελική λειτουργός, Ελένη Σκεπαρνιά, ζήτησε να παραγραφεί το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, έκρινε ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. «Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα" ανέφερε η εισαγγελέας ενώ άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη λόγω της μετατροπής της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους, η πράξη έγινε πλημμεληματική». Η εισαγγελέας υποστήριξε πως η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελέχων της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

ADVERTISING

Τέλος, κατά την εισαγγελική εισήγηση θα πρέπει να καταδικαστούν 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

Αναφορικά με τον πάλαι ποτέ στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, Θεόδ. Τσουκάτο, αναφέρθηκε πως δεν αποδείχθηκε οτι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, η πράξη έχει παραγραφεί αφού «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Siemens
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Μαύρα ταμεία" της Siemens: Την ενοχή ακόμη 11 πρότεινε η εισαγγελέας - "O Θ. Τσουκάτος δεν τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ"

"Μαύρα ταμεία" της Siemens: Την αθώωση του Τσουκάτου πρότεινε η εισαγγελέας

SHARE:

24Media Network