Με χορούς και χειροκροτήματα η υποδοχή προσφυγόπουλων στη Λάρισα

Με χορούς και χειροκροτήματα η υποδοχή προσφυγόπουλων στη Λάρισα

Θερμό καλωσόρισμα επιφύλαξε πλήθος κόσμου σε προσφυγόπουλα, που ξεκίνησαν τα μαθήματά τους σε σχολείο της πόλης. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Δεν κοιτάμε εθνικότητες, το σχολείο μας είναι ανοιχτό για όλους", δήλωσε μαθητής (pics)

Πλήθος κόσμου, αλλά και μαθητές, γονείς, φορείς της εκπαίδευσης και η δημοτική αρχή, υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα και μια μεγάλη γιορτή την Παρασκευή, τα πρώτα προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν τα μαθήματά τους στο 3ο γυμνάσιο Λάρισας.

Στην είσοδο του σχολείου ήταν αναρτημένο ένα μεγάλο πανό, που το έφτιαξαν οι μαθητές, ο Γιώργος και ο Βασίλης, με την συγκατάθεση όλων των μαθητών του σχολείου, για να δείξουν, όπως είπαν, την αγάπη και την αλληλεγγύη τους στους νέους τους συμμαθητές.

Το πανό έγραφε: welcome our friends

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά. Το αντίθετο μάλιστα. Έχουμε ετοιμάσει το πανό και άλλα πράγματα, γιατί όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Δεν κοιτάμε εθνικότητες, γιατί το σχολείο μας είναι ανοιχτό για όλους» είπαν χαρακτηριστικά οι μαθητές, που πήραν την πρωτοβουλία του καλωσορίσματος.

Με χορούς και χειροκροτήματα η υποδοχή προσφυγόπουλων στη Λάρισα

Να σημειωθεί, πως τα προσφυγόπουλα, που ξεκίνησαν την ίδια μέρα τα μαθήματά τους στο γυμνάσιο της πόλης, είναι κάποια από τα πολλά παιδιά από την Συρία που διαμένουν με τους γονείς τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Το σχολείο μας θα τους αγκαλιάσει σαν μια μεγάλη οικογένεια και θα τους συμπαρασταθεί σε κάθε δύσκολή στιγμή» δήλωσε ο διευθυντής του 3ου γυμνασίου Λάρισας, Αναστάσιος Τσιόπας, λίγο πριν την εκδήλωση υποδοχής που είχε ετοιμαστεί για την περίσταση.

Στην εκδήλωση καλωσορίσματος βρέθηκε και μίλησε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν είναι μόνο η υποχρέωση του δήμου και της πολιτείας, η οποία μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, πρέπει να δώσει παιδεία και μόρφωση σ’ αυτά τα παιδιά. Είναι οι πανανθρώπινες αξίες που μας συγκινούν και μας διακατέχουν, αλλά και τα μαθήματα ανθρωπιάς που η πόλη έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα που εξελίχθηκε το προσφυγικό».

Με χορούς και χειροκροτήματα η υποδοχή προσφυγόπουλων στη Λάρισα

Το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν αγαπημένοι και «να στηρίζουν με ανοικτές τις αγκαλιές τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους προσφέρουν μια ευκαιρία στη ζωή», έστειλε με την σειρά της η διευθύντρια Περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Στην υποδοχή ήταν και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τον πρόεδρο, Τάσο Τσιαπλέ να καλωσορίζει τα παιδιά των προσφύγων, αλλά και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων μαθητών Λάρισας, Ελένη Τσιπλάκη.

«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σας καλωσορίζει στη χώρα μας και στα δημόσια σχολεία μας. Παλεύουμε μαζί με όσους αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση που γεννάει την προσφυγιά. Απομονώνουμε τις φασιστικές ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα παλέψουμε για να τα κατακτήσουμε» τόνισε ο κ. Τσιαπλές στον χαιρετισμό του.

Με χορούς και χειροκροτήματα η υποδοχή προσφυγόπουλων στη Λάρισα

Αξίζει να επισημανθεί, πως πριν οι νέοι μαθητές από την Συρία μπουν στην τάξη τους, οργανώθηκε στο σχολείο μια όμορφη εκδήλωση υποδοχής και μια μεγάλη γιορτή, με την συνοδεία μουσικής από την σχολική μπάντα του μουσικού σχολείου Λάρισας.

Στον προαύλιο χώρο οι Έλληνες μαθητές, μαζί με τους νέους συμμαθητές τους από την Συρία και τους εκπαιδευτικούς, χόρεψαν μαζί πιασμένοι χέρι -χέρι, στέλνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, δόθηκαν πολλά δώρα στα παιδιά των προσφύγων από τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης.

Με χορούς και χειροκροτήματα η υποδοχή προσφυγόπουλων στη Λάρισα

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: larissanet.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες
SHARE:

24Media Network