Μέχρι τέλος Μαρτίου το σχέδιο της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

Συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση στο Χίλτον. Τετάρτη 28/2/2018. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση στο Χίλτον. Τετάρτη 28/2/2018. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Τι συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών

Η εξέλιξη του κατώτατου μισθού η οποία θα αποτελέσει βασικό μέρος του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών μέσα στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης των δύο πλευρών, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν και για το θέμα του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας), για τον οποίο έχει ήδη ανατεθεί σε νομικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει και η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για να αξιολογηθεί η λειτουργία του.

Σχετικά με το άλλο μείζον θέμα των εργασιακών που αφορά στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και του καθορισμού των αντιπροσωπευτικών εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσα από την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο είναι καταγραμμένες ανά κλάδο οι επιχειρήσεις και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι προκειμένου μετά τη λήξη του μνημονίου μια κλαδική σύμβαση να επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου θα ελέγχεται ο αριθμός των εργαζόμενων που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει τη σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό η προχθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στη ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως έχει ολοκληρωθεί το 50% της ψηφιοποίησης. Σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την έκδοση νέων, από τη λίστα των εκκρεμών αιτήσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δεν διαφαίνεται κάποιο πρόβλημα.

Θετικό ήταν το κλίμα της συζήτησης και για τα θέματα της πρόνοιας, καθώς οι πιστωτές έχουν ήδη εγκρίνει την υπουργική απόφαση για το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης της αναπηρίας το οποίο σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο στην Αττική.

SHARE:

24Media Network