Μεγάλη φωτιά στη Ρόδο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση – Εκκενώθηκαν οικισμοί, στο “σκοτάδι” μεγάλο μέρος του νησιού

Μεγάλη φωτιά στη Ρόδο: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση – Εκκενώθηκαν οικισμοί, στο “σκοτάδι” μεγάλο μέρος του νησιού
Πυρκαγιά ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI

Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη είναι από το μεσημέρι της Κυριακής οι κάτοικοι της Ρόδου. Δύσκολη νύχτα για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκκενώθηκαν οικισμοί. Μήνυμα του 112 σε κατοίκους του νησιού.

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη με τις φλόγες για τις επίγειες (πλέον) δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες επιχειρούν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική περιοχή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο νησί της Ρόδου, στη δυτική πλευρά μεταξύ των κοινοτήτων Σορωνής και Θολού.

Με τη δύση του ηλίου τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρήψεις νερού και θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν ριχτεί στη μάχη για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Φωτιά στη Ρόδο rodiaki.gr

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο dimokratiki.gr

Νωρίτερα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Ψίνθος και Μαριτσά προς τα οποία κατευθύνεται η φωτιά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά και να μην εισέλθει στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Σημαντικό όμως εξακολουθεί να παραμένει και το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης καθώς μεγάλο μέρος του νησιού είναι βυθισμένο στο σκοτάδι λόγω της πυρκαγιάς. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούν προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, ενώ σύμφωνα με τον Διαχειριστή το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός Σορωνής έχει ξεκινήσει να δίνει σταδιακά ρεύμα και σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, μήνυμα από το 112 έλαβαν κάτοικοι στην Ψίνθο της Ρόδου, από τους οποίους ζητήθηκε να εκκενώσουν την περιοχή.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν από το απόγευμα και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον στην περιοχή επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 3 ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο dimokratiki.gr

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 56 πυροσβέστες με 14 οχήματα και αναμένεται να φτάσουν στο νησί μέσα στις επόμενες ώρες προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα το νησί της Ρόδου βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή επειδή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και στο Σουφλί

Με ενισχυμένες τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ανέρχονται σε 108 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 15:00 της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρωνιά του Δήμου Σουφλίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την έλευση της νύχτας από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους ανέμους στην περιοχή να μην ξεπερνάνε τα τρία μπορφόρ, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, είναι πολύ υψηλός, επιπέδου τέσσερα.

Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν προληπτικά από το χωριό και μεταφέρθηκαν στην γειτονική Δαδιά, έξι κάτοικοι οι οποίοι βρίσκονταν στην Κοτρωνιά.

Επίσης, για αύριο, Δευτέρα (2/8) θα ισχύσει με απόφαση περιφερειάρχη, απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 4) για τις περιοχές αυτές.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται όμως και η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακή στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν και δύο αεροσκάφη για την κατάσβεση.

Σύμφωνα με το onlarissa η πυρκαγιά τείνει να τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν κινδυνεύουν άνθρωποι και κατοικίες.

Χαρδαλιάς: “Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή”

Πριν λίγη ώρα σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση, στην περιοχή Παραδείσι, του δήμου Αγρινίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, «τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, που επιχειρούσαν μέχρι την δύση του Ήλιου, βόηθησαν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης, όπως βέβαια και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του STAR, τόνισε πως οι τελευταίες μέρες είναι “δύσκολες”, αφού σήμερα, Κυριακή, υπήρχαν 60 πυρκαγιές στην χώρα, ενώ συνολικά μέσα σε δύο ημέρες ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 116.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version