Μεταναστευτικό: Μπλόκα και καλέσματα σε νέες συγκεντρώσεις σε Λέσβο και Χίο

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου EUROKINISSI

Συνεχείς αψιμαχίες, μπλόκα και νέα καλέσματα για συγκεντρώσεις αντιμετωπίζει η Αστυνομία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Εγκλωβισμένοι έξω από το Διαβολόρεμα είναι οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου που έχουν μεταβεί στη Λέσβο για την δημιουργία της νέας δομής.

Πέρα από τις αψιμαχίες με τους κατοίκους έχουν να αντιμετωπίσουν και το μπλόκο του Δήμου με την τοποθέτηση 7 απορριμματοφόρων οχημάτων στο τέρμα του δρόμου και έτσι προσπαθούν τα μηχανήματα έργου του Στρατού να ανοίξουν άλλη δίοδο για να περάσουν από το σημείο.

ADVERTISING

Βίντεο από τις κινητοποιήσεις του απογεύματος της Τρίτης:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν υπόψη του εισαγγελέα οι κινήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε συνεννόηση μαζί του θα εξετασθεί αν υπάρξουν ποινικές συνέπειες σε βάρος τους.

Την ίδια ώρα στο κέντρο της πόλης έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 500 άτομα. Μάλιστα, έχει απευθυνθεί δημόσιο κάλεσμα προς του κατοίκους για τις 4 το απόγευμα ώστε να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Διαβολόρεμα με σκοπό να εμποδίσουν τις εργασίες.

Την ίδια ώρα στην Χίο έχουν φτάσει τα μηχανήματα στην περιοχή του Βροντάδου, ενώ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου έχουν συγκεντρωθεί ήδη πάνω 3.000 κάτοικοι και πραγματοποιούν διαμαρτυρία.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Από τα ξημερώματα τα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, με τους κατοίκους να έχουν κυριολεκτικά ξεσηκωθεί, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών στα νησιά τους και απαιτώντας την απομάκρυνση των μεταναστών.

Οι προθέσεις είχαν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς χθες το απόγευμα με τους κατοίκους να παίρνουν ουσιαστικά θέσεις μάχης και να ετοιμάζουν φραγμούς με αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν μισή ώρα μετά τις δύο τα ξημερώματα στο λιμάνι της Λέσβου όταν έφτασε το πλοίο που μετέφερε δυνάμεις των ΜΑΤ και τα μηχανήματα έργου. Περίπου 500 συγκεντρωμένοι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που τις «υποδέχτηκαν» με πέτρες και αμέσως η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για την απώθηση των κατοίκων.

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδο
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδο EUROKINISSI
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου EUROKINISSI

Μετά τα διαρκή επεισόδια οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν έξω από την περιοχή του Διαβολορέματος.

Στην Χίο επίσης τα επεισόδια ξέσπασαν με το που έφτασε τα ξημερώματα το πλοίο. Εκεί περίπου 200 κάτοικοι «υποδέχτηκαν» τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Επίσης τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος και στο σημείο κατέσχεσαν 16 βόμβες μολότοφ.

Καθ’ όλη την διάρκεια της αυτοκινητοπομπής για την περιοχή του Βροντάδου όπου έχει επιλεγεί για την αντίστοιχη νέα δομή, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου δέχτηκαν «βροχή» από ρουκέτες που χρησιμοποιούνται στο έθιμο του «ρουκετοπόλεμου» στην περιοχή και από βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Μόλις λίγο πριν τις 10 το πρωί η αυτοκινητοπομπή κατάφερε μετά από πολύ προσπάθεια και μέσα από ένα πεδίο μάχης να φτάσει στο σημείο που θα γίνουν τα έργα για τη νέα δομή. Κατά την διαδρομή, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς που απωθούσαν τους κατοίκους, 47 βόμβες μολότοφ και 16 ρουκέτες.

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου EUROKINISSI

Από τα επεισόδια δεν έχουν καταγραφεί τυχόν τραυματισμοί ή προσαγωγές και ο μόνος που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών ήταν ο Δήμαρχος Χίου ο οποίος υπέστη αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη των δακρυγόνων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο λιμάνι.

Για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα δύο νησιά η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network