Μεταναστευτικό: Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και κλείσιμο ανοικτών δομών

Μεταναστευτικό: Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και κλείσιμο ανοικτών δομών
Στιγμιότυπο από δομή της Σάμου. AP

Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, προσλήψεις δικηγόρων με συμβάσεις έργου, αύξηση επιστροφών και δημιουργία 20.000 θέσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επτά είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστετυικό, σύμφωνα με την ενημέρωση στελεχών της ΝΔ από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Όπως εξήγησε ο Νότης Μηταράκης, πρόκειται για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που -όπως είπε- ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Μεταξύ άλλων προανήγγειλε βελτιωτικό νομοσχέδιο – τις επόμενες εβδομάδες- για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Όπως είπε επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου», «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α’ και β’ βαθμό κρίσης», ενώ με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».

Έκανε λόγο για “κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο” και πρόσθεσε οτι “καταθέτουμε πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα