Μονόλογοι από το Αιγαίο: Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Μονόλογοι από το Αιγαίο: Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Θέατρο Πορεία, Αθήνα Πλατεία Βικτώριας. Μια παράσταση για καλό σκοπό με ελεύθερη είσοδο

115 μαθητές και φοιτητές, από 7 σχολεία της Αττικής ζωντανεύουν το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων αυτήν την Κυριακή 19/3 στο θέατρο Πορεία.

«Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου. Θα ήθελα να γυρίσω πίσω, στην πόλη μου, το Χαλέπι. Τώρα είμαι στην Ελλάδα. Νιώθω μεγάλη μοναξιά. Νιώθω σα να είμαι ένα τίποτα. Ονειρεύομαι να γίνω ένας διάσημος κολυμβητής. Είμαι ο Αμάρ, 15 ετών, από τη Συρία…»:

Οι μαρτυρίες και τα όνειρα 28 ανήλικων προσφύγων από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο, τη Συρία, το Πακιστάν που πέρασαν το Αιγαίο χωρίς τις οικογένειές τους. Αυτές ζωντανεύουν 115 μαθητές δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου, από τον Πειραιά και τον Κορυδαλλό μέχρι την Ανάβυσσο και την Παλλήνη- αλλά και φοιτητές και οι θεατροπαιδαγωγοί του Φεστιβάλ Σχολείων «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που πραγματοποιείται, αυτήν την Κυριακή 19/3, από τις 2.30 μ.μ., στο θέατρο Πορεία, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Τζωρτζίνας Κακουδάκη.

Μονόλογοι από το Αιγαίο: Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας της MKO Praksis. Βασισμένο στο βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο που διανέμεται δωρεάν, το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η  Διεθνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο»: Τον Μάρτιο 2017 θα γίνουν φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» σε τουλάχιστον έξι πόλεις της Ελλάδας. Βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο και είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Ως τέτοια ορίστηκε η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε πολλά σχολεία της χώρας και του εξωτερικού, που θα παρουσιαστούν μέσω της  ιστοσελίδας «Μονόλογοι από το Αιγαίο» .

Το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» : Αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν  μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του  προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, και είναι εγκεκριμένο  από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Αθήνας στις 19 Μαρτίου 2017

Η θεατρική ομάδα παιδιών Συλλόγου Γονέων 3ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά, το 1ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου, το Γυμνάσιο Αναβύσσου, το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, Το Λύκειο Βάρης και η θεατροπαιδαγωγική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών- Τμήμα Θεολογίας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Δέσποινας Μιτσιάλη, Γιούλης Σκοντιδάκη, Δέσποινας Γλύκα και Μαρίας Μπαρέλου, Αγγελικής Μητσάκη, Βίκης Σημαιοφορίδου, Καίτης Μάρακα και Ηρούς Ποταμούση, ενώνουν δημιουργικά τις φωνές τους με κοινό στόχο να δώσουν φωνή στους συνομήλικούς τους, που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις.

Είσοδος: ελεύθερη

Υποστήριξη σχολείων: Κατερίνα Αλεξιάδη, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά

Σκηνοθετική επιμέλεια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Συντονισμός: Σόνια Μολογούση

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σε συνεργασία με το Θέατρο Πορεία

Περισσότερα στα 2106541600 /  www.Theatroedu.gr

http://aegeanmonologues.theatroedu.gr

SHARE:

24Media Network