Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Χωρίς κανένα απολύτως συναίσθημα άκουσε την ετυμηγορία της δικαιοσύνης

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος AP

Ανέκφραστος και αμίλητος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να επιστρέψει πίσω στο κελί του.

Αμίλητος και τελείως ανέκφραστος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος παρακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατά την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά και 11,5 χρόνια ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία της συζύγου του, Κάρολαϊν, και τη θανάτωση του κουταβιού τους, Ρόξυ.

Λες και δεν είχε αντιληφθεί ή δεν ενδιαφερόταν για την ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης ο 33χρονος πιλότος, περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να επιστρέψει πίσω στο κελί του όπου και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένει να εκδικαστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό, αφού η υπεράσπιση πρόκειται να ασκήσει έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.

Ο συζυγοκτόνος μέσα σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις, βρήκε απέναντί του αρραγές μέτωπο τακτικών δικαστών και ενόρκων, οι οποίοι έλαβαν όλες τις αποφάσεις τους ομόφωνα.

Ομόφωνη η απόφαση επί της ενοχής για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της θανάτωσης ζώου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση.

Ομόφωνη η απόφαση επί της απόρριψης των ελαφρυντικών που αιτήθηκε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος (πρότερος σύννομος βίος και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη). Όπως χαρακτηριστικά ανέλυσε η πρόεδρος, η άρνηση χορήγησης τους δεν προήλθε μόνο από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, με την οποία δεν έγινε δεκτή η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον Επαμ. Κορκονέα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, στην τελική κρίση συνέβαλε και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πιλότος προχώρησε στην εξολοκλήρου εγγραφή στο όνομα του ενός οικοπέδου, αν και για την αγορά του 50.000 ευρώ καταβλήθηκαν από την οικογένεια της Κάρολαϊν. «Δεν συνιστά πράξη έντιμη και σύμφωνη με την στάση μέσου ανθρώπου» κατέληξε η πρόεδρος. Αντίστοιχα, όπως επισημάνθηκε, συνέβαλε και το ότι επί 37 ημέρες ο κατηγορούμενος ήταν ελεύθερος και διέφευγε της σύλληψης του, πράγμα που δεν καταδεικνύει καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

Ομόφωνη και η απόφαση επί της ενοχής. Χωρίς καμία παρέκκλιση και τα επτά μέλη του δικαστηρίου υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως Ευγενίας Σταθουλοπούλου, απορρίπτοντας τόσο τον ισχυρισμό περί βρασμού ψυχικής ορμής, όσο και την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας, Ελένης Μυλωνοπουλου.

Η θέση αυτή του δικαστηρίου πάντως ήταν εύκολα να διαφανεί, μέσα από τις ερωτήσεις ενόρκων και δικαστών την μακρά ημέρα της απολογίας του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Ο κατηγορούμενος που για 11 ώρες επαναλάμβανε τον έρωτα του για τη 19χρονη γυναίκα του την οποία δολοφόνησε, ενώ ισχυριζόταν ότι ήταν υπέροχη μητέρα αν και κακοποιητική, σε καμία περίπτωση δεν έπεισε. Απεναντίας, το δικαστήριο βρήκε πολλά κενά στην αφήγηση του, πράγμα που έδειξε και με την ετυμηγορία του.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Μερικές ώρες νωρίτερα, τα κενά αυτά και τις αντιφάσεις επεσήμανε και η εισαγγελική λειτουργός, η οποία μέσα σε περίπου δύο ώρες ανέλυσε κάθε πτυχή αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Η Ευγενία Σταθουλοπούλου χαρακτήρισε τον 33χρονο ως έναν «ευφυή νοητικά άνθρωπο» ο οποίος όφειλε να «σιωπήσει» εξαιτίας των όσων διέπραξε, επισημαίνοντας ότι «το πρόσωπο της Κάρολαιν θα στοιχειώνει τη ζωή του».

Επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αν μπορούσα να αποτύπωνα την ουσία της υποθεσης, θα έλεγα ότι ενέχει στοιχεία ανθρώπινης τραγωδίας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά σίγουρα δεν θα υπάρξει ηθική δικαίωση για τα θύματα που ζουν κυρίως, την κόρη του και τη μητέρα της Κάρολαϊν. Είναι τόσο βαθύ το τραύμα ακόμα και για αυτό που ανέφερε στο τέλος της απολογία του, την επισήμανση της προέδρου ότι η μητέρα του θύματος αγκάλιαζε το δολοφόνο του παιδιού της.

Το πρόσωπο της Κάρολαϊν θα στοιχειώνει τη ζωή του. Αν ένας άνθρωπος συναισθάνεται το βάρος αυτού που συνέβη, θα περίμενα σιωπή και ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη του. Ζήτησε συγγνώμη. Εγώ θα πω ότι η ανθρωποκτονία από πρόθεση υπερβαίνει τα όρια της Δικαιοσύνης και προκαλεί δέος. Τώρα είναι αντιμέτωπος με το Θεό από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγνώμη».

Αφού περιέγραψε αναλυτικά το έγκλημα, τονίζοντας ότι είχε κάθε πρόθεση να το τελέσει, η εισαγγελέας εξήγησε ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλου «εκτέλεσε το έγκλημα ενώ το θύμα ήταν σε κατάσταση ύπνου και βρήκε τρόπο αμέσως μετά να συλλάβει την ιδέα της δήθεν ληστείας. Είχε κατέβει στο υπόγειο λίγο πριν τη δολοφονία, όπου βρέθηκε ξηλωμενο το παράθυρο. Επίσης θυμίζω ότι δεν ξέρουμε ακριβώς πότε αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης από την κάμερα, ίσως μετά, ίσως όμως και πριν το φόνο».

Τέλος, αναφορικά με το κουτάβι που είχε υιοθετήσει το ζευγάρι, ειπώθηκε πως ο θάνατος του επήλθε με αδιανόητη σκληρότητα.

«Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα, φάνηκε η προσπάθεια του να σωθεί χωρίς να τα καταφέρει. Ήταν κάτι σημαντικό για την Κάρολαϊν. Όσο κι αν λέει ότι αγαπούσε το ζώο όπως η Κάρολαϊν, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τον προδώσαν. Κανείς ληστής δεν χάνει χρόνο για να σκοτώσει έτσι τελετουργικά το σκυλί. Το κρέμασμα παραπέμπει είτε σε μαφία -εγώ αυτό σκέφτηκα αρχικά όταν τα έβλεπα στην τηλεόραση- είτε στον ίδιο, δεν υπήρχε Τρίτη λύση. Μας είπε πόσο αγαπούσε τα ζώα και την κρέμασε έτσι, είναι ακραίος κυνισμός ή σύγχυση προσωπικότητας; Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας πει….», κατέληξε η εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γλυκά Νερά, δολοφονία, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network