Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δυο σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Μικρασιατικής Τρωάδας, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα. Υπενθυμιζεται ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες, με επίκεντρο στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν τρεις σεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο πρώτος σεισμός ήταν έντασης 4,3 βαθμών, είχε εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα και έγινε στις 11 το βράδυ χθες. Ο δεύτερος σεισμός ήταν έντασης 4,5 βαθμών έγινε στις 3.38 τα χαράματα σήμερα και είχε εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι δεκάδες άλλοι σεισμοί, μεγέθους κάτω των 4 ρίχτερ, έγιναν τόσο στην μικρασιατική ακτή από το Αδραμμύτι ως και το δυτικό ακρωτήριο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ βόρειας Λέσβου και απέναντι ακτών.

«Υπάρχει μια διεγερμένη περιοχή. Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε έντονα την εξέλιξη του φαινομένου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κοντά στη Λέσβο.

Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών: «Εμείς, και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μετάθεση της δραστηριότητας σε άλλα σημεία και κυρίως ως προς τη Λέσβο. Είναι επικεντρωμένη στην περιοχή. Το φαινόμενο έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, παρακολουθείται η εξέλιξή του και από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων. Ο σεισμός γίνεται λίγο αντιληπτός στη Λέσβο και πολύ λιγότερο στη Χίο και τη Λήμνο αλλά οι κάτοικοι δεν ανησυχούν προς το παρόν. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις».

Να είναι σε επιφυλακή, συνιστούν οι σεισμολόγοι Γ.Χουλιάρας και Κ.Παπαζάχος στις τοπικές αρχές της Μυτιλήνης, μετά και τον πρωινό σεισμό 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.24 το πρωί, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας. «Το σεισμικό δυναμικό αυτής της περιοχής, έχει καταγραφεί ιστορικά ότι δίνει σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Σεισμικών Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το 1946, από το ίδιο ρήγμα, είχε υπάρξει δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ» είπε ο κ. Χουλιάρας, προσθέτοντας ότι οι Αρχές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μυτιλήνη: Σεισμός 5,1 ρίχτερ 'ξύπνησε' το νησί

SHARE:

24Media Network