Μύκονος: Mαγαζάτορες στα “κάγκελα”, λοιμωξιολόγοι σε εγρήγορση

Μύκονος: Mαγαζάτορες στα “κάγκελα”, λοιμωξιολόγοι σε εγρήγορση
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

"Είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με ορθίους να τους απαγορεύσεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον", τονίζει ο Γραμματέας εστίασης και διασκέδασης Μυκόνου. Η απάντηση του Ν. Σύψα.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στους μαγαζάτορες της Μυκόνου μετά το “λουκέτο” στο beach bar Alemagou στη παραλία της Φτελιάς.

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, Γραμματέας εστίασης και διασκέδασης Μυκόνου μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ σχολιάζει το γεγονός, ενώ παρουσιάζει τα επιχειρήματα των καταστηματάρχων, οι οποίοι αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Όλοι εμεις οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών και επομένως ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τα υγεινομικά πρωτόκολλα απαρέγκλιτα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζι με ορθίους να τους απαγορεύσεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα”, αναφέρει ο Γραμματέας εστίασης και διασκέδασης Μυκόνου.

“Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου θα μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα”, προτείνει.

“Αύριο θα συζητηθεί εάν θα κλήσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μεσα στην ατζέντα”, καταλήγει ο κ. Ζησιμόπουλος.

Σύψας για Μύκονο: “Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας”

Στη συνέχεια, πάλι μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η χαλάρωση των μέτρων. Αναφερόμενος στο παράδειγμα του συνωστισμού της Μυκόνου, τόνισε ότι “ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο το οποίο πυροδοτεί τη φωτιά της επιδημίας του κορονοϊού“.

“Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι όλες οι μεγάλες επιδημίες στην Ιταλία, την Αγγλία και την Ισπανία, πριν ξεσπάσουν, προηγήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού σε εμπορικές εκθέσεις, σε γήπεδα και και ούτω καθεξής. Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο το οποίο πυροδοτεί τη φωτιά της επιδημίας. Αυτό που γίνεται τώρα στη Μύκονο και σε άλλα μέρη που συνωστίζεται πολύς κόσμος εάν δεν ληφθύν μέτρα, σίγουρα σε μία με δύο εβδομάδες θα οδηγήσει στην επαναφορά της επιδημίας. Ένας άνθρωπος μέσα στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 200 άλλους”, δήλωσε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια πρότεινε λύσεις για τους ιδιοκτήτες καλοκαιρινών μαγαζιών. “Ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού μπορεί πρώτον να υπενθυμίσει σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, δεύτερον πρέπει να μην δέχεται όλους τους πελάτες και τρίτον οι υπάλληλοι του καταστήματος μπορούν να πάρουν ορισμένα μέτρα για να τηρείται ο κανόνας της αποστάσεων. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι καταστηματάρχες είναι ότι στο τέλος της ημέρας αν γίνει ατύχημα θα την πληρώσει από τη μία η επιχείρησή τους αλλα και ενδεχομενως ολοκληρο το νησι ή ο τουριστικός προορισμός. Είναι φοβερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Δεν έχει φύγει η επιδημία. Σαρώνει όλη την υφήλιο, κάθε μέρα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι”, τόνισε ο Νίκος Σύψας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα