Νέα μεγάλα έργα ύδρευσης και άρδευσης στην καταπολέμηση της λειψυδρίας

Νέα μεγάλα έργα ύδρευσης και άρδευσης στην καταπολέμηση της λειψυδρίας
Φράγμα. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Σημαντικές ανάγκες της χώρας αναμένεται να καλύψουν τα νέα έργα που δρομολογούνται για την καταπολέμηση της λειψυδρίας. Πότε θα ξεκινήσουν.

Εικοσιένα μεγάλα έργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο σχέδιο “ΥΔΩΡ 2.0”. Πρόκειται για μια νέα γενιά έργων-ΣΔΙΤ που απευθύνεται σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Παράλληλα τρέχουν σημαντικά έργα και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα έργα θα καλύψουν σημαντικές αρδευτικές και υδροδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και της λειψυδρίας που εντείνεται από την κλιματική αλλαγή. Η υλοποίηση τους μέσω σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα φτάνει σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα σε 25 έτη.

Συνολικά 1,3 εκατομμύρια στρέμματα πρόκειται να αρδευθούν μέσα από το φιλόδοξο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Στόχος του είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού πλουτο-παραγωγικού τομέα.

Για αρχή παρουσιάστηκαν τα πρώτα οκτώ έργα που θα τρέξουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σταδιακά.

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση εκφράστηκε γαλλικό ενδιαφέρον από γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες για το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0». Τα έργα αυτά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν το 2023.

Τα έργα του υπουργείου Υποδομών

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρέχει άλλα έργα ύδρευσης όπως το Φράγμα Χαβρία. Στον διαγωνισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ συμμετέχουν η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Χρ. Κωνσταντινίδης, το σχήμα Intrakat – Suez Eau France – ΕΥΑΘ Υπηρεσίες και η Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Εκκίνηση έχουμε και για τον διαγωνισμό που αφορά το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα Αττικής. Το έργο θα υλοποιηθεί επίσης με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ.

Με την ίδια μέθοδο προωθούνται τα έργα για την ύδρευση Κέρκυρας, το Φράγμα Ταυρωνίτη στην Κρήτη και το Φράγμα Ενιπέα στη Θεσσαλία.

Τα έργα στη Θεσσαλία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί  επίσης την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, που είναι το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Ο Αχελώος είναι εθνικό, όχι θεσσαλικό έργο» τόνισε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

“Είναι έργο ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, έργο ζωής με προστιθέμενη αξία και πλούτο για όλη τη χώρα, έργο που όλους ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν. Τα δύο Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στη Μεσοχώρα και τη Συκιά εξασφαλίζουν την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα οικολογικό, «πράσινο» τρόπο, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα και συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας” σημείωσε ο κ.Αγοραστός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα