Ένα self και ένα rapid test τη βδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Ένα self και ένα rapid test τη βδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό
Self Test σε φαρμακείο Eurokinissi

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να εισηγηθεί την υποχρεωτική διενέργεια περισσότερων τεστ στους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό πανελλαδικά.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για κορονοϊό όλων των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην αποψινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται ένα νέο μέτρο, η διενέργεια ενός rapid test και νεός self test κάθε εβδομάδα των εργαζομένων.

Η λήψη του μέτρου αυτού γίνεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Επιδημιολόγων οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα.

Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της πορείας της επιδημίας, η Κυβέρνηση θέτει ένα νέο μέτρο ώστε να εντοπίζονται νωρίτερα τα κρούσματα και να αποφεύγονται οι συρροές αλλά και οι εξάρσεις τοπικών επιδημιών.

Την ίδια ώρα βέβαια το μέτρο θα λειτουργήσει και σαν κίνητρο ή ως αναγκασμός για εμβολιασμό καθώς είναι προτιμότερο να εμβολιαστούν παρά να μπαίνουν σε τακτικό έλεγχο τον οποίο μάλιστα πιθανότατα να τον χρεώνονται.

Το απόγευμα αναμένεται να διευκρινιστεί ποιος θα πληρώνει το rapid test του εργαζόμενου όταν αυτό δεν θα είναι εφικτό να γίνεται δωρεάν. Σημειώνεται πως δωρεάν γίνεται μόνο σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα οποία όμως πηγα΄νουν σε μερικές δεκάδες σημεία της χώρας κι όχι παντού.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο είχε επιβληθεί στις πορτοκαλί περιοχές, όπως Μύκονο, Ρέθυμνο κλπ. Αν και δεν είναι όλη η χώρα πορτοκαλί, εκτιμάται ότι το μέτρο θα επιβληθεί σε όλες τις περιφέρειες ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

Οι ειδικοί τονίζουν ακόμη ότι σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό η μάσκα είναι “υποχρεωτική”.

Σημειώνουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατέγραφε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για περιοχές στις οποίες εντοπίζεται αυξημένο ιικό φορτίο. Ειδικότερα για την την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 – 18 Ιουλίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

Διαπιστώνεται όμως ότι στο “κόκκινο” βρίσκονται το Ρέθυμνο με ποσοστό θετικότητας 4,85%, η Πάρος 4,31% και ακολουθεί η Μύκονος με 4,06.%.Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε Καρδίτσα (2,51%), Μήλο (2,47%), Σαντορίνη (2,23%) και Ιθάκη (2,15%)

Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό θετικότητας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για περιοριστικά μέτρα, είναι το 4%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα