Μέτρα για κορονοϊό: Παράταση για μια εβδομάδα εισηγείται η Επιτροπή

Μέτρα για κορονοϊό: Παράταση για μια εβδομάδα εισηγείται η Επιτροπή
Νέα μέτρα για την εστίαση INTIME NEWS

Οι σκληροί δείκτες δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της επιδημίας κορονοϊού, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι το Σαββατοκύριακο για μια επιπλέον εβδομάδα αποφάσισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Η πορεία των κρουσμάτων μπορεί να είναι πτωτική όμως οι σκληροί δείκτες της επιδημίας, θάνατοι και διασωληνώσεις, ανησυχούν και για την ώρα είναι πρόωρη μία χαλάρωση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (19/1), συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη να αποτιμηθεί η κατάσταση της επιδημίας και παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην εστίαση αλλά και στις αθλητικές διοργανώσεις, παρά το γεγονός ότι χθες είχε υπάρξει μια σχετική αισιοδοξία τουλάχιστον ως προς στο σκέλος της μουσικής στα καφέ και εστιατόρια αλλά και στο διπλασιασμό του αριθμού των φιλάθλων.

Για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα υπάρχει και ο περιορισμός των 1000 ατόμων στα γήπεδα.

Επίσης στα καφέ και εστιατόρια η μουσική θα είναι κλειστή, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα για επέκταση του ωραρίου αλλά θα κλείνουν όλα στις 12. Διατηρείται δε και ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι αλλά και οι αποστάσεις ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι θαμώνες.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, όταν θα έχουν εξεταστεί και στα στοιχεία από την επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων. Για την ώρα διαπιστώνεται μια σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων, αν και αναμένονταν αύξηση. Αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό από τον περιορισμό της κινητικότητας μετά την Πρωτοχρονιά αλλά και στην τήρηση των μέτρων όπως είναι η επέκταση της χρήσης μάσκας.

Τι ανέφερε ο Υπουργός Υγείας

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ είχε τονίσει ότι “υπάρχει έντονος προβληματισμός και στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο των επιστημόνων. Από τη μια πλευρά βλέπουμε την αποκλιμάκωση, η οποία έρχεται και σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχαμε υπολογίσει- δηλαδή φαίνεται, αν και κανένας δεν ξέρει πώς θα πάει, ότι η κορύφωση της «Όμικρον» έγινε σε νωρίτερο στάδιο, περιμέναμε δηλαδή ότι αυτή την εβδομάδα που διανύουμε θα έχουμε τα πολλά κρούσματα, όμως από την άλλη πλευρά, επειδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και από τη «Δέλτα», δηλαδή φανταστείτε ότι ενώ στην κοινότητα είναι 90% «Όμικρον» και 10% «Δέλτα», οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες, εδώ βλέπουμε και τους θανάτους και τις διασωληνώσεις και την κατάληψη απλών κλινών. Άρα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει και συνεπώς είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε όλο το φαινόμενο να υπάρξει παράταση των μέτρων”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες, να κλείσουμε 20, 25 ημέρες με αυτά τα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και ενδεχομένως μετά από μια εβδομάδα, γιατί για μια εβδομάδα θα ισχύσει η παράταση αν αποφασιστεί, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε αποκλιμάκωση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα