Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από σήμερα - Επιστροφή σε κανονικότητα για εμβολιασμένους

Καφέ στην Αθήνα.
Καφέ στην Αθήνα. NICK PALEOLOGOS / SOOC

Τα νέα μέτρα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα φέρνουν αλλαγές για τους εμβολιασμένους. Τι ισχύει σε εστίαση και ψυχαγωγία.

Από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου ισχύουν νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους, τα οποία, μεταξύ άλλων, βάζουν "τέλος" στα lockdown ακόμα και στις "κόκκινες" περιοχές και περισσότερες ελευθερίες σε εστίαση και διασκέδαση.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί πλέον "διαβατήριο" για τους πολίτες, για μία σειρά από δραστηριότητες, με στόχο την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

ADVERTISING

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την Τετάρτη τα νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν πλήρη ελευθερία σε ψυχαγωγία και εστίαση και πως τα lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον δε θα εφαρμόζονται, ακόμη κι αν μιλάμε για "κόκκινες" περιοχές.

Ακόμη, ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους πολίτες, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι να διασκεδάσουν όπως έκαναν και πριν την πανδημία.

Συγκεκριμένα, από σήμερα επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ και χώρους διασκέδασης να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι, ενώ δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.

Γκάγκα: Προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα

"Στόχος να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Γκάγκα προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν άμεσα, με στόχο τον περιορισμό του κορονοϊού και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

"Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν", υποστήριξε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι εντελώς ασφαλές.

Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.

Τέλος, δήλωσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για "να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία".

"Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο στην εστίαση

Στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχων σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, θα υλοποιούν από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) σε συνεργασία με τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα:

  • αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,
  • πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες,
  • στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.
  • Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%. Σημειώνεται ότι, το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.
  • Αντίθετα για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.
  • Οι έλεγχοι, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Κορονοϊός, Εστίαση, Νέα μέτρα
SHARE:

24Media Network