Πέραμα: Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν από “λάθος εκτίμηση” και ο αξιωματικός που είχε πάει τουαλέτα

Πέραμα: Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν από “λάθος εκτίμηση” και ο αξιωματικός που είχε πάει τουαλέτα
Διαμαρτυρία Ρομά Eurokinissi

Για αναφορές αξιωματικών της ΕΛΑΣ που μιλούν για ρητές και αυστηρές εντολές απεμπλοκής από το περιστατικό του Περάματος κάνουν λόγο νεώτερες πληροφορίες.

Αυξάνονται και πληθύνονται τα ερωτηματικά για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα στην οποία έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνονομικών ο 18χρονος Ρομά.

Ρεπορτάζ της Καθημερινής μάλιστα αποκαλύπτει ότι υπάρχει αναφορά αξιωματικού στο κέντρο επιχειρήσεων σύμφωνα με την οποία “διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα”. Αρα προκύπτει εντολή απεμπλοκής από το περιστατικό πριν αυτό καταλήξει στο θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ και την ίδια αναφορά φαίνεται ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ απάντησαν από τον ασύρματο ότι οι εντολές ακούστηκαν και ότι η καταδίωξη διεκόπη. Τι έγινε όμως στη συνέχεια και εν τέλει η καταδίωξη συνεχίστηκε;

Αργότερα όμως έγινε γνωστό και στο Κέντρο Επιχειρήσεων ότι η καταδίωξη όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά κατέληξε στο θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου.

Αλλος ανώτερος αξιωματικός έδωσε την εξής περιγραφή: «Στις 11.50 μ.μ. άκουσα μια φωνή από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και τη λέξη “Κόφτο” χωρίς τίποτα περαιτέρω. Μετά από λίγα λεπτά πήγα στην τουαλέτα και με την επιστροφή μου άκουσα από τον ασύρματο για πυροβολισμούς».

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές της ΕΛΑΣ, που πάντως δεν κατονομάζονται, διέψευσαν τις πιο πάνω αναφορές των αξιωματικών διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από την οποία να προκύπτει ότι ο επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά διαβίβασε στο Κέντρο ότι πράγματι άκουσε την εντολή και διέκοψε την καταδίωξη.

Το σημείο που έπεσε νεκρός ο νεαρός στο Πέραμα intime

Αρμόδιες πηγές διαψεύδουν τις αναφορές αξιωματικών

Στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας μίλησαν και αρμόδιες πηγές, που υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες όσων διημείφθησαν μέσω ασυρμάτου το κρίσιμο διάστημα της καταδίωξης. Επιβεβαίωσαν μεν ότι ο εκφωνητής στο Κέντρο Επιχειρήσεων ζητούσε συνεχώς από τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να διακόψουν την καταδίωξη, όταν το ύποπτο όχημα άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς.

Ωστόσο, προχώρησαν σε δύο επισημάνσεις που διαψεύδουν σε ένα βαθμό όσα περιγράφουν στις αναφορές τους οι αξιωματικοί του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Είπαν συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από την οποία να προκύπτει ότι ο επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά διαβίβασε στο Κέντρο ότι πράγματι άκουσε την εντολή και διέκοψε την καταδίωξη. Περιέγραψαν ακόμα ότι οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ενημέρωναν, με εξαίρεση ένα μικρό κενό διάρκειας λίγων λεπτών, για το που βρίσκονται στη διάρκεια της καταδίωξης και επομένως το Κέντρο Επιχειρήσεων γνώριζε ότι μετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό.

Τελικά, το λευκό Hyundai που όπως προέκυψε αργότερα ήταν κλεμμένο μπήκε ανάποδα σε μονόδρομο και εγκλωβίστηκε από λεωφορείο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο οδηγός του ύποπτου οχήματος προσπάθησε να ξεφύγει εμβολίζοντας τους αστυνομικούς με τους τελευταίους να πυροβολούν συνολικά 30 φορές κατά του οχήματος. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε θανάσιμα ο οδηγός και σοβαρά ένας ακόμα ύποπτος, ενώ ο τρίτος επιβάτης κατάφερε να διαφύγει.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, πρώτος φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές ο επικεφαλής της ομάδας με στόχο την ακινητοποίηση του οχήματος, με τους υπόλοιπους αστυνομικούς να θεωρούν εσφαλμένα ότι δέχονται πυροβολισμούς από τους επιβάτες του Ι.Χ. και να απαντούν με καταιγισμό πυρών.

Σε κάθε περίπτωση, η εσωτερική έρευνα που παρήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, ενώ οι επτά αστυνομικοί απολογούνται την Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα