Νίκος Δαμασκόπουλος, Συνήγορος Περικλή: Απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Πανό έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας όπου εξετάζεται για δεύτερη φορά η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Πανό έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας όπου εξετάζεται για δεύτερη φορά η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Δεν υπήρχε κανένας λόγος, ώστε να μην γίνει δεκτή η αίτηση των δύο νέων, κατά τον συνήγορο υπεράσπισης του Περικλή

Τη χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τον 33χρονο Περικλή και την 29χρονη Ηριάννα σχολίασε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή Live News στις 2 ο συνήγορος του Περικλή, Νίκος Δαμασκόπουλος.

Ο κ. Δαμασκόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση του εισαγγελέα εφετών Γεωργίου Γεράκη, ο οποίος είχε προτείνει λίγο νωρίτερα την απόρριψη της αιτήσεως καθώς όπως είπε δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία, ούτε πείστηκε για το επείγον του αιτήματος και των λόγων που προβλήθηκαν για τη θεμελίωση του. 

ΓΜ: χθες το δικαστήριο δεν δίκασε την ουσία της απόφασης, εξέτασε το αίτημα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Πιστεύετε ότι η κρίση του δικαστηρίου περιορίστηκε σε αυτό ή έκανε κάποιες υπερβάσεις που δεν είχαν σχέση με τον κίνδυνο φυγής, ή μη τήρησης των περιοριστικών όρων που θα επέβαλλε σε περίπτωση που αποφάσιζε να αφεθούν ελεύθεροι.

ΝΔ: έχω μία βεβαιότητα και μία αίσθηση. Σε ό,τι αφορά στην βεβαιότητά μου μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μη γίνει δεκτή η αίτηση του Περικλή και της Ηριάννας, ενώ αντιθέτως υπήρχαν πολλοί λόγοι, νόμιμοι, ουσιαστικοί και βάσιμοι λόγοι ώστε να γίνει αυτή δεκτή. Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα υγείας του Περικλή, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο νόμος πουθενά δεν θέτει ως προϋπόθεση υποβολής νέας αίτησης, νέα στοιχεία. Αυτό αναφέρθηκε από τον κύριο εισαγγελέα της έδρας, το άκουσα και από συναδέλφους σας. Δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στο νόμο. Ο αιτών κρατούμενος/κατηγορούμενος μπορεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο, στο πενταμελές εν προκειμένω και να ζητήσει την προσωρινή απόλυσή του μέχρι να γίνει το εφετείο, όσες φορές θέλει, αρκεί να έχει περάσει ένας μήνας από την προηγούμενη απόρριψη. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση.

Αυτό που μπορώ να σας πως (για το πρόβλημα υγείας του Περικλή), πρόκειται για ένα σπανιότατο νόσημα και σοβαρότατο νόσημα, το οποίο σε σχέση με τις συνθήκες που όλοι ξέρουμε, υγιεινής στις φυλακές, που αφορούν και τις φυλακές και τους κρατούμενους, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή και απροειδοποίητα να παρουσιάσει επιδείνωση. Αν παρουσιάσει επιδείνωση και είναι μοιραίο τι να το κάνω το νέο στοιχείο; To νέο στοιχείο θα είναι δηλαδή ότι ο Περικλής βρέθηκε σε μία κατάσταση που δεν μπορεί πια να κάνει νέα αίτηση; Και μάλιστα ο καθηγητής του πανεπιστημίου, ο αρχαιότερος και εγκυρότερος επιστήμονας  στην ειδικότητα που αφορά τον Περικλή, καταθέτοντας είπε ότι ειδικά αυτήν την περίοδο του χειμώνα, με την έξαρση των λοιμώξεων και των μεταδοτικών νοσημάτων τα πράγματα είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνα για την υγεία του Περικλή.

ΓΜ: Hθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε, αν πιστεύετε, ότι περιέχει πολιτικό μήνυμα αυτή η απόφαση; Όχι ευθέως, αλλά δια της πλαγίας οδού. Τα δυο παιδιά δηλαδή είναι θύματα ενός κλίματος, παραμένοντας στη φυλακή για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα ή τις δραστηριότητές τους;

ΝΔ: Αναλαμβάνοντας το λάθος της εντύπωσης μου ή της αίσθησης μου, δεν είναι κάτι που μπορώ να το αποδείξω με στοιχεία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λάθους μου λοιπόν, σας λέω ότι με τα δεδομένα που προϋπήρχαν της χθεσινής διαδικασίας αλλά και της προηγούμενης αναστολής, πράγματι η υπόθεση είχε αναχθεί, όχι σε μία δικαστική διαδικασία όπου με αυστηρούς όρους το δικαστήριο ασχολείται με τους ισχυρισμούς του αιτούντος, αλλά είχε λάβει χαρακτηριστικά κεντρικά πολιτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεχίζεται ο εγκλεισμός της Ηριάννας

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην απόφαση για την Ηριάννα

SHARE:

24Media Network