Novartis: Ένα εκατομμύριο ευρώ σε αναλήψεις από την εταιρία – “πλυντήριο”

Novartis: Ένα εκατομμύριο ευρώ σε αναλήψεις από την εταιρία – “πλυντήριο”
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση Eurokinissi

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έχει εντοπιστεί να διακινήθηκε μέσα σε επτά χρόνια, με τη συνδρομή διαφημιστικής εταιρίας, η οποία -κατά τις εισαγγελικές αρχές- αποτέλεσε "βιτρίνα" για το ξέπλυμα χρήματος των δωροδοκιών της Novartis.

Αναλήψεις που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 1.160.000 ευρώ, φαίνεται πως είχαν γίνει από τραπεζικούς λογαριασμούς της διαφημιστικής εταιρίας, υπεύθυνοι της οποίας έχουν κληθεί να παράσχουν ανώμοτες καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.

Η εταιρία που φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» προμηθεύοντας -κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς- εικονικά τιμολόγια, φαίνεται πως είχε από το 2006 έως το 2013 διακίνησε ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με το έγγραφο που έφτασε χθες στη Βουλή για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρ. Λοβέρδου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 14 τιμολόγια, συνολικού ύψους 50.500 ευρώ, τα οποία ωστόσο φαίνεται να είναι εικονικά. Αυτό άλλωστε, κατέθεσαν υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, του Δήμου Αθηναίων και του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων, υποστηρίζοντας πως δεν διαπιστώθηκε διαφήμιση της φαρμακευτικής εταιρίας.

Τα ευρήματα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς φαίνονται και από την κατάθεση του Κ.Σ. στις 2 Απριλίου 2018, ο οποίος φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο που έκανε τις αναλήψεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, και μάλιστα ορισμένες φορές χωρίς καν να έχει καν την απαραίτητη εξουσιοδότηση.

Ερώτηση: Εργαστήκατε ως μισθωτός ή συνεργαστήκατε ως εξωτερικός υπάλληλος ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας με τις εταιρείες του Β.Ε; (σ.σ. κατονομάζεται)

Απάντηση: Σαν υπάλληλος όχι, αλλά τον εξυπηρετούσα σε κάποιες άλλες δουλειές που μου ανέθετε, ενδεικτικά αναφέρω πως πήγαινα κατόπιν εντολής του σε τράπεζες. Για αυτές τις δουλειές δεν πληρωνόμουν, απλά έκανα εξυπηρέτηση.

Ερώτηση: Από το έτος 2006 μέχρι το έτος 2013 από τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες προκύπτει ότι μετά από εξουσιοδότηση ή χωρίς εξουσιοδότηση προβήκατε σε ανάληψη χρηματικών ποσών σε μετρητά από λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία συμφερόντων Β.Ε., το σύνολο των αναλήψεων ανέρχεται περίπου στο ύψος 1.160.000 €; Τι εξήγηση έχετε να δώσετε και αυτό;

Απάντηση: δεν προέβην σε καμιά παράνομη πράξη. Τα χρήματα πάντα τα παιδιά είδα στον Β.Ε. και στην σύζυγό του που ήταν συνέταιροι.

Ερώτηση: δεν σας φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι εκείνος και η σύζυγός του δε σας είχαν δώσει εντολή να καταθέτετε τα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς;

Απάντηση: όχι, δε μου φάνηκε περίεργο, γιατί θεωρούσα πως εξυπηρετούσε ανάγκες της εταιρείας τους.

“Ψευδής καμπάνια”

Το έναυσμα για τον έλεγχο συγκεκριμένων εταιριών ξεκίνησε -όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό- από έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος λάμβανε χώρα μέσα από εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης. «Οι εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος” αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως ο Κ. Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας, πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 – 2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο κ. Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κατά την οποία «η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για την Novartis. Ο Φρουζής, έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα