Novartis: Όχι της Ολομέλειας σε εφέτη ειδικό ανακριτή

Novartis: Όχι της Ολομέλειας σε εφέτη ειδικό ανακριτή
Φωτογραφία αρχείου AP

Την συνέχεια της έρευνας από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τις δύο ανακρίτριες που χειρίζονται ήδη σκέλη της Novartis, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια Εφετών.

Την απόφαση να μην αναλάβει εφέτης ειδικός ανακριτής το σύνολο των δικογραφιών της Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια Εφετών, με ευρεία πλειοψηφία.

Οι εφέτες απέρριψαν το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου μου Πάγου Β. Πλιώτα, υποστηρίζοντας πως οι ανακρίτριες που ήδη χειρίζονται σκέλη της πολύκροτης υπόθεσης είναι ικανότητες, ενώ αναφορικά με το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κρίθηκε ότι εργάζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη με 69 ψήφους κατά της πρότασης Πλιώτα, 40 υπέρ και 3 λευκά, με αποτέλεσμα οι δικογραφίες να παραμείνουν ως έχουν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι μέσα σε αυτά τα τρία έτη, που ξεκίνησε η έρευνα, ήδη για 5 δικογραφίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης και αναμένουν πρόσθετο απαραίτητο υλικό για να συνεχίσουν το έργο τους.

Αναφορικά με τις υποθέσεις που χειρίζεται η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, οι εφέτες υποστήριξαν ότι δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε στις 14-6-2019. Επισημάνθηκε δε πως επτά υποθέσεις έχουν μπει στο αρχείο, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα 4 δικογραφίες.

Από την άλλη, η μειοψηφία έκρινε πως λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, θα έπρεπε να αναλάβει εφέτης ειδικός ανακριτής. Κι αυτό γιατί η υπόθεση θεωρήθηκε πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την εμπλοκή διαφόρων πολιτικών προσώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα