Ο Εξαδάκτυλος “αδειάζει” την κυβέρνηση για τα rapid test στους εμβολιασμένους

Ο Εξαδάκτυλος “αδειάζει” την κυβέρνηση για τα rapid test στους εμβολιασμένους
Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αντίθετος με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις ημέρες των εορτών, εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που είναι και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια rapid test και από τους εμβολιασμένους πολίτες και μάλιστα, με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, αντίθετος με αυτό το μέτρο εμφανίστηκε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον Ant1, ερωτηθείς αν η επιτροπή έχει κάνει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση.

Ωστόσο, στη συνέχεια εξέφρασε την ένστασή του για το υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους, λέγοντας ότι τα καταχωρημένα self test στις περιπτώσεις των εμβολιασμένων πολιτών, για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης, θα ήταν επαρκές.

Ενστάσεις για τα rapis test στους εμβολιασμένους εξέφρασε και ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος φάνηκε σύμφωνος με όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ. Εξαδάκτυλος για τα δωρεάν self test στους εμβολιασμένους.

Δεν χρειάζεται, είπε, να βάλουμε τους εμβολιασμένους σε μία διαδικασία rapid testing.

Αν και το εν λόγω μέτρο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την εφαρμογή του σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο.

Πότε ανακοινώνει τα νέα μέτρα ο Πλεύρης

To αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα ανακοινώσει ο Θάνος Πλεύρης τα μέτρα που θα ισχύσουν για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων η οποία θα θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής για να κάνει την τελική τους εισήγηση στην κυβέρνηση.

Την τελική επιλογή θα την κάνει, όπως συνηθίζεται, η κυβέρνηση με τον Υπουργό Υγείας να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις είτε μετά τη συνεδρίαση είτε την Τετάρτη όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα της διενέργειας rapid test και για τους εμβολιασμένους που θα θελήσουν να περάσουν το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί (εστίασης, διασκέδασης κτλ). Το κόστος μάλιστα θα το καλύπτουν οι πολίτες κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Αντιθέτως για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη και ούτε πρόκειται να υπάρξει εκτός και αν προκύψει έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση παρουσιάζεται απρόθυμη να λάβει οριζόντια μέτρα τα οποία, εκτός των άλλων, θεωρούνται επιζήμια για την οικονομία.

Όμως, η μετάλλαξη Όμικρον, που, σύμφωνα με τις επιστήμονες, είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, καραδοκεί και ίσως πολύ σύντομα να αλλάξει την κυβερνητική λογική.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Ολλανδία με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, πήραν ήδη την επιλογή των σκληρών οριζόντιων μέτρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα