Ο κορονοϊός επιστρέφει: Μέτρα για τους ταξιδιώτες από Κίνα και στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός επιστρέφει: Μέτρα για τους ταξιδιώτες από Κίνα και στην Ελλάδα
Κινέζοι τουρίστες istockphoto

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κ.Μητσοτάκη σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα. Ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα προστασίας από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συσκέφθηκε ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και τις αποφάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Μηχανισμού αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IPCR).

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα τις συστάσεις της ΕΕ. Ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι:

  • Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα ή FFP2/N95/KN95.
  • Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να παρέχουν συμβουλές στους εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό των αεροσκαφών και των αερολιμένων, σχετικά με την προσωπική υγιεινή και τα μέτρα υγείας που καλούνται να ακολουθήσουν.
  • Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται έντονα να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 που λαμβάνεται το πολύ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα. Τη εφαρμογή του μέτρου αυτού ανακοίνωσαν ήδη σήμερα η Γερμανία και η Σουηδία.

Δεν αναμένεται να γίνονται αντίθετα δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς άλλωστε πλέον δεν υπάρχει ο αντίστοιχος μηχανισμός για τη διενέργεια των ελέγχων και την καραντίνα των ταξιδιωτών.

Ένα ακόμη προληπτικό μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι η εξέταση των λυμάτων των αεροσκαφών, αλλά το ζήτημα είναι πως τα αποτελέσματα θα βγαίνουν “κατόπιν εορτής”.

Παγκόσμια ανησυχία για την Κίνα και για τη νέα μετάλλαξη

Σημειωτέον ότι παγκόσμια ανησυχία προκαλεί και η νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, που εξαπλώνεται ραγδαία, ιδίως στις ΗΠΑ. Η παραλλαγή αυτή όμως δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από τηνυποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό – αν και όχι βέβαιο – ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Την ίδια στιγμή, η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα των 1,41 δισεκ. κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.

Αναφορικά με τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε χθες πως αυτά δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα