Ο Κρητικός Πατριάρχης Αλεξανδρείας τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

Ο Κρητικός Πατριάρχης Αλεξανδρείας τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δε λησμόνησε να αναφέρει τη συνάντηση του Νίκου Καζαντζάκη με μεγάλους ασκητές στο Άγιον Όρος, όπου γονάτισε κοντά τους, εκεί όπου σχηματοποίησε και την ιδέα του ότι "ο άνθρωπος είναι μία χούφτα από χώμα, γεμάτος από Θεό"

Σε μία σπάνια αναφορά του στον Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη, ο Κρητικός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ ξάφνιασε πραγματικά για την ανοικτή καρδιά με την οποία μίλησε για τον «μεγάλο ταξιδευτή», όπως τον χαρακτήρισε…

Κάλεσε μάλιστα όλους τους παρισταμένους στη συγκινητική εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄», την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου το βράδυ, να «ταξιδέψουν» μαζί του την Οδύσσεια…

«Ο Καζαντζάκης ήταν ένας ταξιδευτής σ’ όλη του τη ζωή. Γι’ αυτό και αισθανόταν τον εαυτό του σαν ένα πουλί, που δεν τον χωράει η γη, γιατί ήθελε να πετάξει, να γνωρίσει λαούς, να γνωρίσει θρησκείες…», ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, που γεννημένος στα κρητικά χώματα, ανατράφηκε σαν παιδί με πολλές αναμνήσεις από αυτά που άφησε σαν παρακαταθήκη ο Κρητικός αυτός συγγραφέας, που κατάφερε μέσα από τα έργα του που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες του κόσμου να αναδείξει με γλαφυρό τρόπο τη φιλοσοφία της τοπικής κρητικής κοινωνίας, ακόμη και κάποια αρνητική της πλευρά, δίνοντάς της μία άλλη όψη, με την ωραία πένα του

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δε λησμόνησε να αναφέρει τη συνάντηση του Νίκου Καζαντζάκη με μεγάλους ασκητές στο Άγιον Όρος, όπου γονάτισε κοντά τους, εκεί όπου σχηματοποίησε και την ιδέα του ότι «ο άνθρωπος είναι μία χούφτα από χώμα, γεμάτος από Θεό…»

Μάλιστα, παίρνοντας αφορμή και από τα πρόσφατα Καβάφεια και την επιρροή του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια αλλά και τα όσα ακούστηκαν για τις περιγραφές του Νίκου Καζαντζάκη για την Αίγυπτο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πρότεινε να γίνει στο μέλλον μία ημερίδα που να αναφερθεί από κοινού στο έργο των αυτών μεγάλων της ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και οι δύο «αισθάνονται το χώμα όπου μυρίζει τη μυρωδιά της θνησιμότητας και μέσα τους να ανθίζει πάντα μία ελπίδα που είναι η αθανασία…», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης γράφοντας για τον Καπετάν Μιχάλη, εννοούσε τον ίδιο τον πατέρα του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι υπερήφανος που ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο όταν ήταν παιδιά στο σχολείο του χωριού του Καζαντζάκη, στους Βαρβάρους, στην Μυρτιά.

Εξάλλου, με γλαφυρό τρόπο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε το πώς ο Νίκος Καζαντζάκης συνήθιζε να εννοεί με τον Καστρινό Καπετάν Μιχάλη «τον Άγιο Μηνά (ΣΣ. που είναι ο Άγιος του Κάστρου, δηλαδή του Ηρακλείου) με τα καμπαναριά του».

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση αυτή για τον Νίκο Καζαντζάκη παρακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της παροικίας, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ενώ τιμητικά παραβρέθηκε και ο πρόεδρος των Αιγυπτιωτών Κρήτης και αλεξανδρινός ο ίδιος, Δρ Ηλίας Παυλούσης ο οποίος μάλιστα είχε τύχει να ήταν και ο καθηγητής αγγλικών του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Κρήτη πριν από 43 ολόκληρα χρόνια.

Όλους τούς υποδέχτηκε θερμά η πρόεδρος του παροικιακού επιστημονικού Συλλόγου Δρ Λιλίκα Θλιβίτου, τονίζοντας ότι η εν λόγω εκδήλωση συγκαταλέγεται στο έτος εορτασμού της μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, εκφωνήθηκαν αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και μεταφράσεις τους στα αραβικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, και κυρίως από το έργο του «Ασκητική».

Στη δεύτερη ενότητα προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη διεθνή απήχηση του έργου και της σκέψης του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ομιλητές ο Αλεξανδρινός λογοτέχνης Γιώργος Κυπραίος διάβασε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Αναφορά στον Γκρέκο», σε γαλλική μετάφραση, επικεντρώνοντας στο τμήμα του βιβλίου που ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης αναφέρεται στο πέρασμά του από την Αίγυπτο και ιδιαίτερα από την Αλεξάνδρεια.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος των Αιγυπτιωτών Κρητών Δρ Ηλίας Παυλούσης τίμησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη και τον αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Σιόκα.

SHARE:

24Media Network