"Οχι" στις επικουρικές συντάξεις συνδικαλιστών απο το ΣτΕ

Μεταλλωρύχοι έξω από το ΣτΕ το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην αναστολή με απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Μεταλλωρύχοι έξω από το ΣτΕ το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην αναστολή με απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ορθώς καταργήθηκαν το 2013 αναφέρεται στην απόφαση. Τι υποστηρίζει το ανώτατο δικαστήριο

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος καταργήθηκαν το 2013 οι επικουρικές συνδικαλιστικές συντάξεις, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ   απέρριψε την προσφυγή 11 συνδικαλιστών, αναφέροντας ότι «η διακοπή καταβολής των ως άνω συντάξεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων μειώνει μεν το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων αυτών από συντάξεις δεν θίγει όμως τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, διότι οι δικαιούχοι αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές λόγω απασχολήσεως».

Ακόμη, αναφέρει το  ΣτΕ,   ότι η νομοθετική διάταξη που επέβαλε την περικοπή των επικουρικών συνδικαλιστικών συντάξεων     απέβλεψε σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται πρωτίστως στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και δευτερευόντως στην εξοικονόμηση πόρων.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 11 συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορες πόλεις της χώρας κατά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) και ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική, αντίθετη στην ΕΣΔΑ, κ.λπ., η περικοπή της επικουρικής συνδικαλιστικής σύνταξης  η οποία έγινε κατ΄  επιταγή του νόμου 4093/2012 που αφορά την «έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013−2016».

Η χορήγηση των  συνδικαλιστικών  συντάξεων γινόταν  σε συνδικαλιστικά στελέχη, που διετέλεσαν πρόεδροι, γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, καθώς και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ξεκίνησε το 1937 με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937 και με απόφαση του υπουργού  Εργασίας του 1951.

SHARE:

24Media Network