Μαρτυρίες: Οδηγοί απέναντι στη κρατική ετοιμότητα – Η νύχτα της απόγνωσης

Μαρτυρίες: Οδηγοί απέναντι στη κρατική ετοιμότητα – Η νύχτα της απόγνωσης
Αττική Οδός INTIME NEWS

Αιχμάλωτοι της παροιμιώδους ανετοιμότητας κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες χθες. Οι ενέργειες των παραπάνω τους οδήγησαν στο να περάσουν πάνω από 12 ώρες εγκλωβισμένοι, ενώ κάποιοι αντί για το σπίτι τους κατέληξαν σε δομές όπου ζήτησαν να φιλοξενηθούν.

Σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες χθες σε διαφορετικά σημεία της Αττικής καθώς η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και η Αττική Οδός απέτυχαν παταγωδώς σε οποιοδήποτε σχέδιο είχαν εκπονήσει για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Παρά το γεγονός πως επί μια εβδομάδα υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, Περιφέρεια και δήμοι φρόντιζαν να μιλούν για απόλυτη ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας “Ελπίδα” που ερχόταν, διαφημίζοντας βαρυσήμαντες συσκέψεις και πλάνα, όταν έφτασε η μέρα που χιόνισε στην Αττική, αποκαλύφθηκε πως ο σχεδιασμός ήταν τελικά πρόχειρος.

Με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν για περισσότερες από 12 ώρες στα αυτοκίνητά τους χωρίς να έχουν καμία απολύτως ενημέρωση, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα και με τον φόβο να μην εξαντληθούν τα καύσιμά τους.

Παρά το γεγονός πως οι δηλώσεις από τα κυβερνητικά χείλη εστίασαν στην Αττική Οδό, σε πολλούς άλλους κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου, όπου την ευθύνη έχουν οι δημόσιοι φορείς (Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι) η ταλαιπωρία ήταν ακριβώς ίδια. Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, εγκλωβισμένοι οδηγοί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για περισσότερες από δέκα ώρες. Το ίδιο και στην Κηφισίας. «Είμαι επτά ώρες εγκλωβισμένη στην Κατεχάκη και το παιδί μου είναι μόνο του στο σπίτι» περιέγραφε χθες μια γυναίκα στο News 24/7.

«Πάνω από 12 ώρες στην Μεσογείων χωρίς ενημέρωση»

Ο Τόλης ήταν ένας από αυτούς που έπρεπε να πάει στη δουλειά του το πρωί της Δευτέρας. Μένει στο Κορωπί και εργάζεται στην οδό Ασκληπιού, στο κέντρο της Αθήνας. Βλέποντας πως η χιονόπτωση γίνεται έντονη, περίπου στις 11:30 ζήτησε και έφυγε από τον χώρο εργασίας του προκειμένου να προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του. Μίλησε στο News 24/7 ακριβώς 12 ώρες αργότερα. Αντί για το σπίτι του, ήταν στο αυτοκίνητό του, στην οδό Μεσογείων λίγο πριν την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

«Επιχείρησα το πρωί όπως ερχόμουν να μπω από Κατεχάκη, ωστόσο η Τροχαία μας έστειλε από την Μεσογείων. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που είδα κάποιον από την Αστυνομία ή οποιαδήποτε άλλη αρχή» εξηγεί μιλώντας στο News 24/7 στις 23:30 της Δευτέρας. «Δεν έχω ιδέα ούτε πότε θα φτάσω, ούτε πως. Τις τελευταίες αρκετές ώρες κινούμαστε περίπου 5 μέτρα ανά μια ώρα. Δεν ξέρω τι γίνεται μπροστά, δεν μας ενημερώνει κανείς. Έβαλα τους συγγενείς μου να ακούσουν διάφορους σταθμούς μήπως ειπωθεί κάτι για όσους βρίσκονται στη Μεσογείων. Δεν έχω μάθει τίποτα», συμπληρώνει. «Περίπου στις 17:00 είδαμε ένα εκχιονιστικό, το οποίο επιχειρούσε όμως να ανοίξει το ρεύμα προς Αθήνα. Στο σημείο που είμαστε εμείς δεν έχει έρθει κάποιος. Φτάνοντας προς τον Χολαργό είχε αρχίσει για κάποια ώρα να χιονίζει πολύ έντονα με αποτέλεσμα αρκετοί να τρομάξουν, να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να μπουν στο μετρό μήπως φτάσουν στα σπίτια τους».

Τις 12 ώρες που βρισκόταν ήδη στο αυτοκίνητό του, είχε μαζί του το φαγητό που θα έτρωγε στη δουλειά και ένα μπουκάλι νερό, ενώ πλέον η βενζίνη τελείωνε και ο κίνδυνος να μείνει χωρίς θέρμανση μεγάλωνε. «Το απίστευτο, αυτό που συζητάμε με όσους μιλάμε στα γύρω αυτοκίνητα, είναι ότι πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αφήνω κατά μέρος την οργή που έχουμε όλοι. Δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει, πότε θα ανοίξει ο δρόμος, αν θα προχωρήσουμε, τι θα κάνουμε τις επόμενες ώρες, που θα καταλήξουμε» συνόψισε.

Ξεκίνησε για το σπίτι του, κατέληξε σε κέντρο για νεφροπαθείς

Το που θα κατέληγε να κοιμηθεί δεν είχε φανταστεί σε καμία περίπτωση ένας άλλος οδηγός, ο Γιάννης. Αφού κατέβηκε για δουλειά στο κέντρο της Αθήνας, έφυγε με το αυτοκίνητό του περίπου στις 10:00 από την πλατεία Συντάγματος με προορισμό την περιοχή του Αεροδρομίου. «Βγήκα στην Αττική Οδό και ήδη από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα δύσκολα. Καταρχάς δεν υπήρχε αλάτι πουθενά. Δεν είχαν ρίξει τίποτα. Δεν είδα ούτε ένα εκχιονιστικό. Όσο προχωρούσα όμως η κατάσταση άρχισε να δυσκολεύει. Με τα χίλια ζόρια έφτασα σχετικά κοντά στη διασταύρωση προς Ραφήνα όπου και τελικά παρέμεινα εγκλωβισμένος για περισσότερες από 8 ώρες. Είναι φοβερό το ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Κανένας, τίποτα», περιγράφει ο οδηγός. «Ήμασταν είτε ακίνητοι, είτε προχωρούσαμε για ελάχιστα μέτρα και μετά ακινητοποιούμασταν. Κάποια στιγμή το απόγευμα είδαμε ένα γκρέιντερ που άνοιγε τον δρόμο προς Μαραθώνα και προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε. Τελικά κολλήσαμε ξανά κι εκεί», λέει.

Τηλεφώνησε στο τετραψήφιο νούμερο της Αττικής Οδού, ωστόσο: «Το μόνο που μου είπαν στο τηλεφωνικό κέντρο ήταν να κάνω υπομονή καθώς έκαναν -λέει- ότι ήταν δυνατό. Στο μεταξύ είχα στο αυτοκίνητο μια σοκολάτα με την οποία έβγαλα τη μέρα και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό».

Όταν πλέον η ώρα έφτανε 18:00, ο Γιάννης θεώρησε πως η 8ωρη ταλαιπωρία ολοκληρωνόταν, αφού είδε τα οχήματα του στρατού να πλησιάζουν στο σημείο που βρισκόταν. «Μας είπαν να βγούμε από τα αυτοκίνητα και να ανέβουμε στο φορτηγό του στρατού για να μας μεταφέρουν. Άφησα το αμάξι εκεί και ανέβηκα. Καταρχάς περιμέναμε δύο ώρες μέσα στην καρότσα του φορτηγού όπου κρυώναμε πολύ περισσότερο από ότι στα αυτοκίνητα. Όταν πλέον ξεκινήσαμε, διανύσαμε κάποια χιλιόμετρα και τελικά το φορτηγό έμεινε. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει μέσα στα χιόνια. Κατεβήκαμε, περπατήσαμε μαζί με άλλους οδηγούς και περίπου στις 21:10 βρήκαμε ένα κέντρο νεφροπαθών. Τους ζητήσαμε να μας φιλοξενήσουν, δέχτηκαν και έτσι θα κοιμηθούμε εδώ» εξήγησε.

«Θα παγώσουμε εδώ – Γονείς με παιδιά έφευγαν με τα πόδια»

Μερικά χιλιόμετρα πιο πίσω, ο Θοδωρής είχε πάρει ταξί προκειμένου να φτάσει στο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Ξεκίνησα στις 13:40 από τη Νέα Ιωνία γιατί είχα πτήση για Κέρκυρα στις 18:00. Μέχρι την ώρα που ξεκίνησα δεν υπήρχε ούτε ενημέρωση από την αεροπορική εταιρεία για ακύρωση πτήσεων, ούτε κάποια προειδοποίηση πως δεν θα φτάσουμε στο αεροδρόμιο» περιγράφει στο News 24/7.

Αυτά βέβαια, τα περιέγραψε 8 ώρες αργότερα, λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ, ενώ βρισκόταν ακόμη μέσα στο ίδιο ταξί, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την έξοδο της Αττικής Οδού για την λεωφόρο Πεντέλης. «Περάσαμε τη Βεϊκου, την Κύμης, μπήκαμε Αττική Οδό και εκεί αρχίσαμε να μπλοκάρουμε. Στο μεταξύ κάποιος από την Αστυνομία να μας πει μην μπείτε στην Αττική Οδό δεν υπήρχε. Να κλείσουν τον δρόμο, κάτι. Τι οργάνωση είχε γίνει δηλαδή; Κάποιος από το κράτος να εμφανιστεί να μας προειδοποιήσει. Το αντιλαμβάνεστε; Οκτώ ώρες και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Μπροστά και πίσω εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Γονείς παίρνουν τα παιδιά αγκαλιά και ξεκινάνε περπατώντας να βρουν κάποια έξοδο. Εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε νερό. Δεν ξέρω για πόσο θα φτάσει το πετρέλαιο του ταξί τουλάχιστον για να ζεσταινόμαστε. Θα παγώσουμε εδώ» τονίζει.

Εκτός εαυτού ο ίδιος, λέει πως έπαιρνε επανειλημμένα τηλέφωνο στο τετραψήφιο της Αττικής Οδού: «Τηλεφώνησα αρκετές φορές χωρίς να απαντήσει κανείς. Τελικά μια κοπέλα από το τηλεφωνικό κέντρο απάντησε στις 15:30 και μου είπε να μην ανησυχώ γιατί είχαν αρχίσει εργασίες εκχιονισμού του δρόμου και θα έφτανα κανονικά στο αεροδρόμιο πριν τις 18:00 που ήταν η πτήση μου. Τελικά η πτήση ακυρώθηκε, εγώ όμως έχω κλείσει οκτώ ώρες στο ίδιο σημείο. Φυσικά το ταξίμετρο γράφει και ο άνθρωπος θα πρέπει να πληρωθεί. Η Αττική Οδός δεν είχε ούτε ίχνος αλατιού, αλλά τα λεφτά μια χαρά τα εισπράττει ο εργολάβος. Κανείς δεν μας ειδοποίησε να μην μπούμε, δεν είδαμε εκχιονιστικό μηχάνημα ούτε για δείγμα και ακούμε εδώ από τα ραδιόφωνα τις ανακοινώσεις υπουργών, περιφερειαρχών, υπευθύνων να τα ρίχνει ο ένας στον άλλον. Είναι εξωφρενικό».

Η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Θοδωρής με το News 24/7 πριν κλείσει το κινητό του από μπαταρία, ήταν περίπου στις 23:00 το βράδυ, όταν είπε πως εκείνη την ώρα είχαν φτάσει κοντά στο μπλοκ των οχημάτων κάποιοι εθελοντές πολιτικής προστασίας με γκρέιντερ και φτυάρια οι οποίοι έκαναν προσπάθεια να τους απεγκλωβίσουν.

Τις επόμενες ημέρες δεδομένα θα συζητηθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα και στις συνεντεύξεις Τύπου το ποιος έφταιγε, με τις συνήθεις αποποιήσεις ευθυνών. Το σίγουρο είναι πως οι δηλώσεις περί ετοιμότητας των προηγούμενων ημερών, γράφτηκαν στο χιόνι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα