Οι Έλληνες ομογενείς βοηθούν να χτίσουμε το μέλλον των νέων της χώρας

Οι Έλληνες ομογενείς βοηθούν να χτίσουμε το μέλλον των νέων της χώρας

Μία επίσκεψη στην Νέα Υόρκη, ένα πρόγραμμα που χαρίζει ελπίδα και μία σκέψη για το πώς θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Χρειάστηκαν μόλις 7 λεπτά και μερικά δευτερόλεπτα ένα βράδυ του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη για να μαζευτούν περίπου 130.000 ευρώ για το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές στον Νέο Βουτζά. Κι όσο έβλεπες τους ανθρώπους να πατούν τετραψήφια και πενταψήφια νούμερα σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονταν σε κάθε τραπέζι, τόσο αναρωτιόσουν πώς γίνεται μερικά πράγματα σε αυτή τη ζωή να γίνονται τόσο απλά όταν βρίσκονται οι σωστοί άνθρωποι στο ίδιο μέρος την ιδανική στιγμή.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία του ReGeneration πριν από μερικά χρόνια.

Όταν οι σωστοί άνθρωποι βρέθηκαν σε μιά χώρα που είχε ανάγκη από πρωτοπόρες ιδέες και αποφάσισαν να δώσουν στους νέους αυτού του τόπου τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Πέντε χρόνια αργότερα, σε μια Ελλάδα της κρίσης και της απαισιοδοξίας μετρούν περισσότερες από 600 προσλήψεις σε περισσότερες από 250 συνεργαζόμενες εταιρείες. Βλέπεις, πρωταρχικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να έρθουν κοντά οι νέοι πτυχιούχοι με την αγορά εργασίας και της εταιρείες. Κάτι που σε μία δυτική κοινωνία μοιάζει απλό αλλά για τη χώρα μας ομοιάζει με ποτάμι χωρίς γέφυρα.

Οι 34.392 ώρες εκπαίδευσης αλλά και οι 13.050 ώρες κοινωνικής προσφοράς που έχει “διανύσει” η πρωτοβουλία αυτή μαζί με τους συμμετέχοντές της, μαρτυρά αν μη τι άλλο ότι είναι προσηλωμένοι στον σκοπό τους. Όχι απλά να συνδέουν τις τελείες σαν σε παιχνίδι αλλά να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη και εκπαίδευση στους νέους πριν προσληφθούν. Τα πάντα για το ReGeneration, είτε είστε νέος που ενδιαφέρεται για εργασία είτε εταιρεία που θέλει να μπει στο πρόγραμμα, θα τα βρείτε στο www.regeneration.gr.

Ας πάμε όμως λίγο πίσω στην Νέα Υόρκη.

Βρισκόμασταν στο ετήσιο γκαλά του The Hellenic Initiative, της σημαντικότερη πρωτοβουλίας των Ελλήνων Ομογενών, με τεράστια δράση στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το γκαλά αυτό είναι μία πολύ σημαντική βραδιά κάθε χρόνο για την ελληνική κοινότητα απανταχού της γης. Όχι απλά γιατί έχουν την ευκαιρία επιφανείς ομογενείς να συναντηθούν κάτω από την ίδια στέγη και να μαζέψουν ακόμα περισσότερους πόρους για τη χώρα μας. Αλλά είναι μία τρομερή ευκαιρία αποτίμησης των πεπραγμένων της χρονιάς. Και είναι κάθε χρονιά τόσα μα τόσα πολλά που γίνονται με βάση τρεις πυλώνες. Το Crisis Relief, την νεανική επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship αν προτιμάτε) αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και φανερώνουν όχι μόνο την αγάπη που έχουν οι ομογενείς για την πατρίδα τους αλλά και τη δύναμη που φέρουν ώστε να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία. 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε αντιμετώπιση κρίσεων, πάνω από 10 χιλιάδες ιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν, περισσότερα από 7 χιλιάδες εμβόλια για παιδιά. Σε γρήγορη ανάγνωση αυτά, μαζί με τα κυριολεκτικά εκατομμυρια γεύματα που προσφέρονται στη χώρα μας και όλες τις άλλες ενέργειες που τρέχουν παράλληλα, αναδεικνύουν το The Hellenic Initiative σε έναν από τους σημαντικότερους αρωγούς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Κι εδώ κάπου έρχεται το βασανιστικό ερώτημα που ξεπερνά τα όρια της λογικής ακριβώς γιατί καλλιεργείται στις συνισταμένες της ελληνικής κοινωνίας.“Πώς γίνεται αυτή η χώρα να μην πηγαίνει μόνο μπροστά όταν υπάρχουν άνθρωποι διατεθιμένοι να βοηθήσουν και πόροι που τους βάζουν εργαλεία στα χέρια”;

Είναι μάλλον καιρός να αρχίσουμε να ακούμε τους φιλόδοξους γύρω μας, τους ονειροπόλους, εκείνους με τις παλαβές ιδέες του ενός εκατομμυρίου ή και του ενός ευρώ, εκείνους με τις 14 αποτυχίες στο βιογραφικό τους αλλά μια άσβεστη τρέλα στο μάτι, μία δίψα για δημιουργία, μία δίψα για ζωή. Γιατί είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη και το θάρρος να μας συμπαρασύρουν και να μας βάλουν σε τροχιά δημιουργίας, σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε λίγες ημέρες θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε μία συνέντευξη ενός από αυτούς τους ανθρώπους που σε κάνουν να πιστεύεις πραγματικά ότι το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερο. Ο Πάνος Μαδαμόπουλος ίδρυσε πριν μερικά χρόνια το ReGeneration μαζί με τον Νίκο Κουμέτη, Πρόεδρο της The Coca-Cola Company στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επιβλέποντας 26 χώρες από τη Ρωσία ως την Ιταλία και φυσικά τη χώρα μας. Και είναι εκείνος ο οποίος μου μίλησε για τα πρώτα σταθερά βήματα του ReGeneration στη χώρα μας και το πώς τώρα οικοδομούν ακόμα καλύτερες προοπτικές και προγράμματα για τους νέους αυτού του τόπου.

Το The Hellenic Initiative είναι ένας μόλις από τους τέσσερις αρωγούς του έργου του ReGeneration, δίπλα στην The Coca-Cola Company, το The Coca-Cola Foundation και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κι ήταν τεράστια χαρά και τιμή που ταξιδέψαμε μαζί με την ομάδα του ReGeneration στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για να γνωρίσουμε από κοντά ένα κομμάτι του έργου τους. Για να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βάλουμε κι εμείς το δικό μας επικοινωνιακό λιθαράκι στο ReGeneration και την αποστολή του. Να δώσουμε στους νέους αυτής της χώρας τα εφόδια για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και εκείνους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα