ΔΣΑ: Βερβέσος – Αναστασόπουλος στον β’ γύρο

ΔΣΑ: Βερβέσος – Αναστασόπουλος στον β’ γύρο
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας για την μη απέλαση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας,Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Στην επαναληπτική ψηφοφορία ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος. Στα ίδια αυξημένα επίπεδα η αποχή

Με την αποχή να κυμαίνεται στα ίδια – αυξημένα – επίπεδα με του 2014, ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Οι δύο δικηγόροι που θα “ξιφουλκίσουν” για την προεδρεία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, είναι ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Πρόκειται για τους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά από τους συνολικά 12 διεκδικητές, και οι μόνοι που μέχρι κατάφεραν να ξεπεράσουν το ποσοστό του 10% σε ψήφους. Σύμφωνα με το 96% των τελικών αποτελεσμάτων, ο Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ανήκει στον κεντρώο χώρο και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έλαβε τις 2.676 ψήφους, με ποσοστό 25,70%. Δεύτερος εκλέγεται ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, που έχει λάβει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 17,62% και 1.835 ψήφους.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν χαρακτηριστεί εδώ και καιρό φαβορί. Ο Δημήτρης Βερβεσός κατεβαίνει ως μεμονωμένος υποφήψιος. Διαθέτει μία τουλάχιστον 20ετή εμπειρία στο συνδικαλισμό, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Αντίθετα, είναι η τέταρτη, με τις τρεις προηγούμενες υποψηφιότητες του να έχουν καταλήξει στο κενό, έχοντας ηττηθεί από τους Δημήτρη Παξινό και Γιάννη Αδαμόπουλου, οι οποίοι εκλέχθηκαν τελικά πρόεδροι.

Στον αντίποδα, ο 37χρονος Δημήτρης Αναστοσόπουλος έλαβε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας και μαζί με 24 υποψήφιους συμβούλους σχημάτισαν το συνδυασμό “Ο Δικήγορος – Όλοι εμείς, μαζί!”. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο ΔΣΑ ήδη από το 2014 και είναι μεταξύ άλλων συνιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις» (www.ethemis.gr), της γνωστής νομικής πύλης που του παρέχει σημαντική ώθηση.

Σημαντική αποχή

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου για τον τρόπο που έγιναν συγκεκριμένοι χειρισμοί κυρίως αναφορικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που οδήγησαν σε μία αποχή διαρκείας, φαίνεται πάντως πως η αποχή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2014. Συνολικά από τα 20.990 μέλη του ΔΣΑ, ψήφισαν -σύμφωνα με το 96% των αποτελεσμάτων- 11.633 δικηγόροι (ποσοστό 55,42%), εκ των οποίων μόλις 3.574 την Κυριακή. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων εκλογών, στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφτασε στο 57%, ενώ στο δεύτερο γύρο έπεσε στο 42% μία.

Έχοντας καταμετρηθεί το 96% των αποτελεσμάτων, οι υπόλοιποι 10 υποψήφιοι πρόεδροι που δεν συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία είναι με σειρά ψήφων:

– ο Φώτης Κωτσής, με 9,84% (1.025 ψήφοι),

– ο Παναγιώτης Περάκης με 8,07% (840 ψήφοι),

– ο Θέμης Σοφός, με 7,81% (813 ψήφοι),

– η Χριστίνα Κουντούρη, με 5,97% (622 ψήφοι),

– ο Νίκος Δαμασκόπουλος με 5,35% (557 ψήφοι),

– ο Παναγιώτης Γαλατσέλλης με 5,20% (541 ψήφοι),

– ο Άγγελος Βρεττός με 4,87% (507ψήφοι),

– ο Βασίλης Βραχειώτης με 3,68% (383 ψήφοι),

– ο Θεόδωρος Μαντάς με 3,45% (359 ψήφοι) και

– ο Θεμιστοκλής Χατζηϊωάννου με 2,45% (255 ψήφοι).

Στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, πηγαίνουν τελικά 15 Δικηγορικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα, όπως προκύπτει με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενώ 47 έχουν ήδη αποκτήσει πρόεδρο. Εκτός από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται και στους συλλόγους της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Στη συμπρωτεύουσα εκλέχθηκαν οι Χρήστος Ράπτης (17,40%) και Ευστάθιος Κουτσοχήνας (17,14%), ενώ στον Πειραιά η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον προηγούμενο πρόεδρο Γιώργο Σταματογιάννη (31,94%) και στον Ηλία Κλάππα (28,07%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται πανελλαδικά, από τους εγγεγραμμένους δικηγόρους, οι οποίοι ανέρχονται στους 40.623, περίπου 26.544, δηλαδή το 65,34%, ψήφισαν για πρόεδρο. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 62,55% καθώς από τους 5.835 ψήφισαν 3.649 δικηγόροι, ενώ στον Πειραιά το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 65,52%, αφού ψήφισαν 1334 από τους 2.036 νομικούς.

Ο Δημήτρης Βερβεσός μετά τα τελικά αποτελέσματα δήλωσε: “Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαφές και ξεκάθαρο. Οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά με ασφάλεια και σιγουριά, μακριά από κομματικές επιλογές και διαχωριστικές γραμμές. Τα προβλήματα μας δεν έχουν χρώμα. Η λύση τους απαιτεί ΓΝΩΣΗ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”.  Το δικό του μήνυμα, ενόψει της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας είναι, όπως εξηγεί μήνυμα ενότητας. “Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των δικηγόρων” είπε και συνέχισε: “Συγχαίρω όλους τους συνυποψηφιους μου για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε. Η δύναμη του ΔΣΑ είναι τα μέλη του. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές της  επόμενης Κυριακής και Δευτέρας. Για δυνατό διεκδικητικό ΔΣΑ. Για το δικηγόρο και την κοινωνία”.

Ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιους, Δημήτρηα Αναστασόπουλος, έκανε λόγο για τη μεγάλη αλλαγή: “Οι σημερινές αρχαιρεσίες του ΔΣΑ στέλνουν ένα μήνυμα. Ευχαριστώ θερμά κάθε ένα από τους χιλιάδες δικηγόρους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ επίσης τους συνυποψηφίους μου για τον ωραίο αγώνα. Καλώ όλους τους συναδέλφους σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Για να πούμε οριστικά «ναι» στην ανανέωση. Για να τελειώσουμε οριστικά με όσα μας κρατούν στο παρελθόν. Για να κάνουμε ξανά όλοι μαζί τον ΔΣΑ πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα