Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο- Ενισχύσεις από την Πελοπόννησο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο- Ενισχύσεις από την Πελοπόννησο
Πυροσβέστες επιχειρούν σε δασική πυρκαγιά Eurokinissi

Στην Ζάκυνθο μαίνεται φωτιά στην περιοχή Κοιλιωμένος, ενώ κάτω από ύποπτες συνθήκες ξέσπασε και δεύτερη εστία στην περιοχή Μαχαιράδο - Σε εξέλιξη πυρκαγιά και στην περιοχή Αμμόλοχος της Άνδρου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται νέες φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Ζάκυνθο και στην Άνδρο. Στην Ζάκυνθο μαίνεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κοιλιωμένος, χωρίς να κινδυνεύει άμεσα κατοικημένη περιοχή, ωστόσο στο σημείο πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση κυρίως από εναέρια μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 10 άντρες της Πυροσβεστικής με 5 οχήματα, ένα Canadair, δύο PZL και ένα ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα και κάτω από ύποπτες συνθήκες ξέσπασε και δεύτερη εστία στα νότια του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στο Μαχαιράδο.

Σημαντική βοήθεια στο έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου, αναμένεται να προσφέρουν οι ενισχύσεις, που έφτασαν από την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο που έφτασε στις 22:30 στο λιμάνι της Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί ένα πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες καθώς και ένα όχημα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τα Λεχαινά.

Φωτιά και στην Άνδρο

Παράλληλα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην κορυφογραμμή της περιοχής Αμμόλοχος της Άνδρου. Η φωτιά εντοπίζεται σε χαμηλή έκταση μακριά από κατοικημένη περιοχή και επί τόπου επιχειρούν 8 άντρες της Πυροσβεστικής με 4 οχήματα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και σήμερα έτσι και αύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας • Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θάσος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα