Άφαντος από 1η Οκτωβρίου ο Χρήστος Παππας αν και “η ΕΛ.ΑΣ ήταν στα 5 μέτρα”

Άφαντος από 1η Οκτωβρίου ο Χρήστος Παππας αν και “η ΕΛ.ΑΣ ήταν στα 5 μέτρα”
Ο Χρήστος Παππάς κατά την αποφυλάκισή του το 2015 Ευρωκίνηση

"Να διαφύγει Χρυσαυγίτης; Ούτε 1 στο τρισεκατομμύριο" έλεγε ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας - Άφαντος από 1η Οκτωβρίου ο Παππάς, αλλά για την Αδ. Οικονόμου δεν ήταν "ύποπτος διαφυγής".

“Ούτε μία στο τρισεκατομμύριο δεν μπορεί να μας διαφύγει κάποιος από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής” έλεγε ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, λίγες μέρες πριν την εξαφάνιση του Χρήστου Παππά, ο οποίος δεν εντοπίστηκε σε κανένα από τα τρία σπίτια που θεωρητικά επιτηρούσε η Ελληνική Αστυνομία.

“Η ΕΛΑΣ είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους Χρυσαυγίτες. Με το πού θα δοθεί εντολή οι αστυνομικοί θα είναι στο διπλανό τοίχο”, έλεγε άλλωστε ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ μιλώντας και στον ΣΚΑΙ, αναφέροντας δεν πως σε περίπτωση αντίστασης, θα γινόταν βίαιη σύλληψη.

Την Παρασκευή τοποθετήθηκε εκ νέου:

“Η επιχείρηση που στήθηκε ενδεχομένως να είχε κάποιο μικρό κενό. Προσωπικά εκπροσωπώ τους αστυνομικούς και δεν καλύπτω τίποτα και κανέναν, όταν κάνει κάποιος λάθος πρέπει να το πληρώσει. Υπήρχαν επιφορτισμένοι αστυνομικοί με διαταγές σαφέστατες”, είπε ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ. Παραδέχθηκε δε, πως οι αστυνομικοί που έπρεπε να τον παρακολουθούν, είχαν επιφορτιστεί με τον ρόλο αυτό μέρες πριν την αναζήτησή του. Είπε πάντως πως δεν μπορεί να γνωρίζει επιχειρησιακές λεπτομέρειες “που δεν μπορούν να απασχολούν τον συνδικαλιστικό τομέα”.

“Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο καθένας έχει την ευθύνη του”, συνέχισε ο ίδιος σχολιάζοντας το επιχειρησιακό φιάσκο των τελευταίων ωρών.

Τις προηγούμενες ημέρες πάντως από την αστυνομία διακινούνταν πληροφορίες για “καλά οργανωμένο σχέδιο” και για σύλληψη των χρυσαυγιτών μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έκδοση της εντολής σύλληψής τους και της μεταγωγής τους μέχρι τις φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε ΑΤ ο Χρήστος Παππάς, ήταν η 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί (είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου).

Η ΕΛΑΣ προσπάθησε να τον εντοπίσει από 7 Οκτωβρίου, όταν και έγινε γνωστή η απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο δικηγόρος του καταδικασμένου υπαρχηγού της ΧΑ, δήλωσε πως ο πελάτης του δεν έχει διάθεση να εμφανιστεί ενώπιον των αρχών και πως η απόφασή του είναι “συνειδητή”.

Απορίες λοιπόν εγείρονται και σχετικά με την εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία επιχειρηματολογώντας σχετικά με την ανασταλτικότητα των ποινών που σύμφωνα με την ίδια έπρεπε να πάρει και το διεθυντήριο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, οι καταδισθέντες δεν κρίνονταν κατά το σκεπτικό της ως “ύποπτοι διαφυγής”. “Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως” έλεγε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της, στις 19 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως είχαν τηρήσει τους περιοριστικούς τους όρους.

Παρόμοια τακτική “εξαφάνισης” κάποιων ωρών είχε ακολουθήσει ο “νούμερο 2” της Χ.Α. και το 2013. Κοινώς, ο Χρ. Παππάς είχε δώσει περαιτέρω δείγματα γραφής για την τακτική που ενδεχομένως θα επέλεγε να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Χρ. Παππάς καταδικάστηκε σε 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.

Μιλώντας στο Mega o δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης είπε τέλος, οτι ο πελάτης του θεωρεί πως δεν είναι σωστό να εκτίσει την ποινή του πριν τελειώσει το Εφετείο. “Αν έρθει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και πει οτι πρέπει να εκτίσει 7 ή 6 ή 5 χρόνια, ο άνθρωπος αυτός θα έχει εκτίσει την ποινή του πριν να έχει και το δευτερο βαθμό δικαιοδοσίας που ορίζει ο νόμος”, ανέφερε σχετικά.

Ο Περικλής Σταυριανάκης δεν απάντησε στο ερώτημα αν ο πελάτης του βρίσκεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες να παραδοθεί.

Οι καταδίκες

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι:

Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών), Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (6 έτη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (7 έτη), Διονύσιος Λιακόπουλος (έξι έτη κάθειρξη), Νικόλαος Μίχος (έξι έτη, του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό), Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (έξι έτη κάθειρξη), Θωμάς Μπαρέκας (έξι έτη και 2 μήνες), Νίκος Παπαβασιλείου (έξι έτη), Βενετία Πόπορη (7 έτη κάθειρξη), Βασίλειος Σιατούνης (έξι έτη), Χρήστος Στεργιόπουλος (έξι έτη) και Αθανάσιος Στράτος (έξι χρόνια) Γ. Τσακανίκας.

Οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος έχουν καταδικασθεί με άλλη απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμαν Σαχζάτ.

Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) εκτός φυλακής είναι:

Οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης. Ακόμη εκτός φυλακής είναι οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οδηγούνται στη φυλακή συνολικά 39 καταδικασθέντες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα