Όταν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου καλούσε σε ‘μη νόμιμες πράξεις’ για τους πρόσφυγες

Όταν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου καλούσε σε ‘μη νόμιμες πράξεις’ για τους πρόσφυγες

Δηλώσεις που προκαλούν σοκ από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης Α. Γαβότση, λίγες μέρες πριν την ξενοφοβική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής (Vids)

Σε πράξεις “μη νόμιμες” προέτρεπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Α. Γαβότσης μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής, λίγες ημέρες πριν έρθει στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης σχετικά με το σχέδιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που δρομολογείται από το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου,  Αθανάσιος Τσολακίδης, μιλώντας στο  NEWS 247, έκανε λόγο για μεμονωμένη απόφαση ενός συγκεκριμένου συλλόγου που δεν εκφράζει συλλογικά τις θέσεις της Ένωσης.

Στα πλάνα που χρονολογούνται από τις 3 Σεπτεμβρίου, ο κ. Γαβότσης, δείχνει πως ο διάλογος για τη φιλοξενία των προσφύγων, τη μετεγκατάσταση τους στην περιοχή και την ένταξη των παιδιών τους στα σχολεία, έχει ξεκινήσει μέρες τώρα. Πρόκειται για δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου, σε συγκέντρωση δημοτών σε πλατεία, όπου έκανε λόγο για φήμες περί εγκατάστασης προσφύγων σε σπίτια εργολάβου.

Ο διάλογος που ακούγεται στο παρακάτω βίντεο:

-Δήμαρχος: Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες.

-Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;

-Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

-Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

-Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

Νωρίτερα ο κ. Γαβότσης ακούγεται να λέει ότι δεν είναι “φασίστας” και πως δεν εγκρίνει ξενοφοβικές ιδέες και απόψεις.

“Με είπε ο κ. Τόσκας ότι φασιστικοποιώ την τοπική κοινωνία, με είπαν ρατσιστή και ξενοφοβικό αλλά ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι. Είμαι ο πιο δημοκρατικός”, λέει και στη συνέχεια ακολουθεί ο διάλογος που παραθέτουμε παραπάνω. “Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο που σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα τρόπο να παρέμβουμε. Μπορείτε όμως να παρέμβετε εσείς”.

Ερωτηθείς για το επίμαχο βίντεο, κατά την παρέμβαση του στην απογευματινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο κ. Γαβότσης δήλωσε: “Το μπράβο σημαίνει, εσείς να πάρετε την τύχη. Είπα, εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε, αν θέλετε, να κάνετε κινητοποιήσεις”. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τόνισε όμως πως αν δεν εισακουστεί το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου από την Πολιτεία, τότε ο Σύλλογος θα νομιμοποιείται να πράξει όπως επιθυμεί.

Ο κ. δήμαρχος επικαλείται “λόγους υγείας των παιδιών, ολοήμερων σχολείων και κοινωνικής συνοχής του τόπου”:

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Σεπτεμβρίου, προτείνει δημιουργία “σχολείων προσφύγων εκτός των  σχολείων και του δήμου” και καλεί τους πολίτες, σε περίπτωση που δεν θα εισακουστεί η πρόταση αυτή, “να προχωρήσουμε σε ομαδικές κινητοποιήσεις”.

Για το θέμα της εισαγωγής προσφυγόπουλων στο σχολείο, είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες ημέρες και πολίτες, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις, ξεχωρίζει εκείνη μιας συνταξιούχας μαίας που προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που όπως λέει οφείλονται σε άγνοια και ημιμάθεια.

“Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα καλλιεργώντας τον φόβο και την ανοησία”, λέει μεταξύ άλλων, για να καταλήξει ως εξής:

“Εάν κάνεις γκέτο, το πρόβλημα που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις, θα’ ρθει να σε βρει στην πόρτα σου. Επομένως, θα πρέπει με ένα σοβαρό τρόπο, ό,τι απόφαση κι αν πάρει αυτό το δημοτικό συμβούλιο, να λάβει υπόψη του ότι το γκέτο μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα. Ούτε εντάσσει κόσμο, ούτε αμβλύνει αντιθέσεις, ούτε λύνει προβλήματα”.

Αναλυτικά οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου που συνυπογράφει ο Αστέριος Γαβότσης. Η ανακοίνωση όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν σχόλια πολιτών περί επικείμενης “γκετοποίησης” στην περιοχή και για όξυνση των προβλημάτων:

“Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις εξέφρασε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Σχολεία- πρόσφυγες-μετανάστες» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Σε μια κατάμεστη από δημότες του δήμου, εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας και φορείς της πόλης, αίθουσα ο κ. Γαβότσης υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς καμία προγενέστερη ενημέρωση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβότσης «ενημερωθήκαμε για το θέμα μέσω των διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου έκανε και τις σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας». «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια όμορων περιοχών των hot spots για τις ανάγκες περίπου 22.000 χιλιάδων παιδιών μεταναστών και προσφύγων από τις 2 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Μάλλον λησμονούν ότι στα σχολεία μας λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο έως τις 4.30 το απόγευμα», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

«Είναι φανερό ότι για μία ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε και βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων, το υπουργείο ενεργεί και αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Έχουμε υποχρέωση και οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτή την τακτική. Προσωπικά δεσμεύομαι για την πραγματοποίηση μίας κοινής συνάντησης ή ενός συμβουλίου με τους δημάρχους των δήμων Δέλτα, Λαγκαδά και Θέρμης, όπου λειτουργούν ήδη κέντρα φιλοξενίας για μία από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του θέματος» συμπλήρωσε ο κ. Γαβότσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ιδιότητά του ως ιατρός τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας είναι στην κυριολεξία μία υγειονομική βόμβα. «Οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία θερίζουν», είπε. Ο δήμαρχος πρότεινε να αξιοποιηθούν οι δομές που θα δημιουργηθούν στα κέντρα φιλοξενίας για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, έως επτά (7) ετών, και για τα μεγαλύτερα παιδιά ή να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και πολίτες παρουσίασαν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα, σε επίπεδο πολιτισμικό – κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, κοινωνική συμπεριφορά), αλλά και κυρίως υγιεινής και καθαριότητας, καθόσον όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων και την απουσία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την κατάθεση βιβλιαρίου υγείας, όπως απαιτείται από τα δικά μας παιδιά στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.

Το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου αποφάσισε ομόφωνα να προβεί η δημοτική αρχή σε σχετική ενημέρωση μελών της κυβέρνησης στους οποίους και θα διαμηνυθεί ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί τη χρήση σχολικών μονάδων για τη διδασκαλία αυτών των παιδιών. Όπως μάλιστα είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής θα προχωρήσουν σε ομαδικές κινητοποιήσεις”.

Βίντεο: oraiokastro 24Kostas Papadakis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα