Πακιστάν - Μπανγκλαντές: Το υπ. Μετανάστευσης κάνει διευκρινίσεις για τους εργάτες γης, απαντώντας στη "δεξιά κριτική"

Εργάτες στη Μανωλάδα Ηλείας
Εργάτες στη Μανωλάδα Ηλείας EUROKINISSI

Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Μετανάστευσης μετά τη κριτική που δέχθηκε για τις επισκέψεις Μηταράκη σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές, και το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές συνοψίζονται από το υπουργείο μέσα από σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων που απέστειλε το γραφείο Τύπου με ανακοίνωσή του.   

Στη πραγματικότητα το υπουργείο δε διαψεύδει το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, αλλά περισσότερο απαντά στη κριτική που δέχθηκε η ΝΔ "εκ δεξιών".

Στην ουσία αναφέρει πως 15.000 ήδη διαμένοντες μετανάστες στη χώρα θα εργάζονται εποχικά ως εργάτες γης για εννέα μήνες και θα πρέπει να φεύγουν τρεις μήνες κάθε χρόνο, ενώ στο τέλος περιόδου πέντε ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. "Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα επιστρέφει με απέλαση και αν το φαινόμενο είναι γενικευμένο οδηγεί στη λύση του Μνημονίου Κατανόησης" αναφέρει χαρακτηριστικά το αρμόδιο υπουργείο.

"Στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης", αναφέρεται στις απαντήσεις.

Κοινώς, επιβεβαιώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει την υποχρεωτική επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην πατρίδα τους μετά το τέλος του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Εν συνεχεία όσοι αναχωρούν, θα αντικαθίστανται από άλλους στα χωράφια, χωρίς διασφάλιση κανενός εργασιακού δικαιώματος επί της ουσίας. Φυσικά, εδώ δε μιλάμε για εφαρμογή πολιτικής ένταξης αλλά για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με παράλληλη παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων που θα εργάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, στα χωράφια.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, έχουν ως εξής, και όπως είπαμε, στοχεύουν περισσότερο στο να "καθησυχάσουν" τις δεξιές και ακροδεξιές κριτικές που δέχθηκε και δέχεται η κυβέρνηση.

Ερ.: Συνήψε συμφωνία η κυβέρνηση με το Πακιστάν;

Απ.: Όχι. Η κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με το Πακιστάν, αλλά αντιθέτως έθεσε τις βάσεις για την έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας που θα καλύπτει την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα και τη θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης. 

Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται. Η διπλωματική επίσκεψη αποτελεί μέρος διαπραγμάτευσης και δεν δημιουργεί τετελεσμένα.

Θα ανταποκρίνεται σε αιτήματα του πρωτογενούς τομέα και θα θέτει αυστηρά όρια διαμενόντων ανά έτος. Αυτονόητα, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση επιστροφών όσων διαμένουν παρανόμως, η όποια συμφωνία θα διακοπεί.

Ερ.: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τους φέρνει για πάντα στη χώρα;

Απ.: Λάθος, το Μνημόνιο με το Μπανγκλαντές δίνει την δυνατότητα σε έως 15.000 ήδη διαμένοντες να εργαστούν εποχικά σε αγροτικές εργασίες, θα πρέπει να φεύγουν τρεις μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος περιόδου πέντε ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα επιστρέφει με απέλαση και αν το φαινόμενο είναι γενικευμένο οδηγεί στη λύση του Μνημονίου Κατανόησης.

Στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Παρέχοντας τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης. 

Με την νομοθέτηση του άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στις -έως σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα. Μετανάστευση με κανόνες που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους. 

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψε με το Μπανγκλαντές, η χώρα μας: 

- Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως εννιά μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.

- Θα χορηγήσει, βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14, 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπανγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

Τονίζεται ότι άδειες εποχικής εργασίας θα δίνονται μόνο αν υπάρξει σύμβαση με εργοδότη/αγρότη. Άρα, θα δοθούν εποχικές άδειες μόνο αν υπάρχει ανάγκη από τους παραγωγούς.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από πέντε χρόνια, ο δικαιούχος θα φεύγει από την Ελλάδα. Όπως θα φύγουν, όσοι ήδη βρίσκονται παράνομα στη χώρα σήμερα.

Ερ.: Δημιουργεί η κυβέρνηση μουσουλμανικές μειονότητες;

Απ.: Σε καμία περίπτωση. Οι άδειες διαμονής που θα χορηγηθούν, θα ισχύουν για εννιά μήνες ανά έτος με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του. Ταυτόχρονα, για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Ένα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες.

Επιπλέον, το νέο αυτό καθεστώς ισχύει για πέντε χρόνια, με την παρέλευση των οποίων ο δικαιούχος θα απωλέσει αυτομάτως τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας για εποχικούς εργάτες γης το χρόνο αγγίζουν τις 101.000 και συνολικά τις 144.000 για αλλοδαπούς.

Τέλος, η αξιοποίηση ήδη διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα σε εποχικές αγροτικές εργασίες θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση αστικών κέντρων.

Ερ.: Θα έχουν αυτοί οι μετανάστες δικαίωμα ψήφου και θα παίρνουν ιθαγένεια;

Απ.: Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως εννιά μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας.

Συνεπώς το μόνο δικαίωμα που έχουν οι δικαιούχοι είναι η πρόσβαση στην εποχική εργασία. Ούτε πολιτογραφούνται, ούτε ψηφίζουν. Μετά το πέρας της πενταετίας, θα επιστρέφουν αναγκαστικά στη χώρα τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες, Νότης Μηταράκης, ανθρώπινα δικαιώματα
SHARE:

24Media Network