Πανελλήνιες 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Πανελλήνιες 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Πανελλήνιες Eurokinissi

Οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2022, εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων, θα αντιμετωπίσουν και τους συντελεστές βαρύτητας.

Οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος για τις φετινές Πανελλήνιες, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Συνεπώς τα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας το συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά.

Πανελλήνιες 2022: Η εξίσωση υπολογισμού των μορίων

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Πιο απλά,

Μόρια=[(Μάθημα1 x ΣΒ*)+(Μάθημα2 x ΣΒ)+(Μάθημα3 x ΣΒ)+(Μάθημα4 x ΣΒ)]x1000, όπου ΣΒ είναι ο συντελεστής βαρύτητας

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Πανελλήνιες 2022 – Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες των Γενικών Λυκείων

Οι εξεταζόμενοι των Γενικών Λυκείων ξεκινούν με το μάθημα “Νεολληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία”, το γνωστό σε όλους μας και ως “Έκθεση” την Παρασκευή 3/6/2022.

Τη Δευτέρα (6/6/2022) οι εξεταζόμενοι θα δοκιμαστούν σε “Αρχαία”, “Μαθηματικά” και “Βιολογία”.

Η επόμενη και 3η κατά σειρά ημερομηνία εξέτασης στις Πανελλήνιες 2022 είναι η Τετάρτη (8/6/2022) με τα μαθήματα “Λατινικά”, “Χημεία” και “Πληροφορική”.

Τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022 είναι η Παρασκευή (10/6/2022) με τα μαθήματα “Ιστορία”, “Φυσική” και “Οικονομία”.

Πανελλήνιες 2022 – Το πρόγραμμα εξετάσεων των ΕΠΑΛ:

Οι Πανελλήνιες 2022 είναι στο NEWS 24/7

Ειδήσεις, ενημερώσεις και όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Πανελλήνιες 2022 είναι στο www.news247.gr! Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες των εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος, πως γίνεται ο υπολογισμός των μορίων και όλα τα σχετικά με τις Πανελλήνιες 2022 με την εγκυρότητα του NEWS 24/7!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα