Κολούμπια: Έφοδος της Αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις – “Πολιορκείται” και το UCLA

Διαβάζεται σε 5'
Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο Κολούμπιο των ΗΠΑ κατά την αστυνομική έφοδο
Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο Κολούμπιο των ΗΠΑ κατά την αστυνομική έφοδο (AP Photo/Craig Ruttle)

Εκατοντάδες διαδηλωτές από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι Αρχές “πολιορκούν” τώρα το UCLA.

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης (30/4) στο campus του πανεπιστημίου Κολούμπια, ύστερα από έφοδο της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί κατέφτασαν στο campus, προκειμένου να διαλύσουν την κατάληψη που πραγματοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες τις τελευταίες ημέρες κατά του πολέμου στη Γάζα ενώ ειδικό όχημα, εξοπλισμένο με σκάλα, πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο του πανεπιστημίου και, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του AFP, αστυνομικοί ανέβηκαν και παραβίασαν τα παράθυρα, για να μπουν μέσα.

Έφοδος της Αστυνομίας στο Κολούμπια AP

Παράλληλα, τα τηλεοπτικά κανάλια της αμερικανικής τηλεόρασης βρίσκονταν στο σημείο και μετέδιδαν live πλάνα από την επέμβαση των Αρχών και τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το CNN, περίπου 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν συνολικά στο Κολούμπια και στο γειτονικό City College της Νέας Υόρκης καθώς και δώδεκα ακόμα άτομα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον την Τετάρτη (1/5).

Η βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας στο Κολούμπια προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

“Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, δήλωσε ο Ρασίντ Καλίντι, Παλαιστινιοαμερικανός ιστορικός και καθηγητής σύγχρονων αραβικών σπουδών στο Κολούμπια. “Ντροπή στους ηγέτες μας, ντροπή στους διοικητικούς μας υπαλλήλους, που επέτρεψαν στην αστυνομία να μπει στην πανεπιστημιούπολη. Οι ΗΠΑ είναι μέρος αυτού του πολέμου στη Γάζα] είναι οι φόροι μας, οι βόμβες μας, τα F-15 και τα ελικόπτερα Apache που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν Παλαιστίνιους”, πρόσθεσε.

Οι Αρχές “πολιορκούν” το UCLA

Παράλληλα, εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), για να εκκενώσουν την κατάληψη των φοιτητών, που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα. Δυνάμεις των Αρχών κήρυξαν την διαμαρτυρία των φοιτητών παράνομη, μία κίνηση που συνήθως προηγείται της αστυνομικής επέμβασης, και κάλεσαν τους φοιτητές να διαλυθούν, υπό την απειλή συλλήψεων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, για να στηρίξουν τους φοιτητές και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που πραγματοποιούν, ύστερα μάλιστα από τις βίαιες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ μεταξύ των κατασκηνωτών και μιας ομάδας κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν στην κατάληψη με ξύλα, παλούκια και χημικά.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν από τις εν λόγω συγκρούσεις, οι οποίες μάλιστα ήταν από τις χειρότερες που έχουν παρατηρηθεί από τότε που ξεκίνησε το “κύμα καταλήψεων” στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύτηκε από τα επεισόδια έδειξε ορισμένους από τους ‘επιτιθέμενους’ στην κατάληψη να φωνάζουν φιλοϊσραηλινά συνθήματα.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας στο παραπάνω συμβάν ήταν απούσες, προκαλώντας την έντονη κριτική μεγάλης μερίδας κόσμου, που κάνει λόγο για “επιλεκτικές επεμβάσεις”.

Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA)
Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) (AP Photo/Jae C. Hong)

Σκληρές μάχες με την Αστυνομία και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την TheGuardian,

  • Στο Πανεπιστήμιο Tulane, αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης προτάσσοντας τα όπλα τους εκκένωσαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
  • Η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν πυροβόλησε με “μη θανατηφόρα” όπλα κατά των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια συλλήψεων καθώς γίνονταν συλλήψεις, όπως ανέφερε η Arizona Daily Star, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε με σφαίρα από καουτσούκ.
  • Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον, η αστυνομία διέλυσε επίσης τις σκηνές των φοιτητών μετά από σφοδρή αντιπαράθεση και συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές.
  • Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας επιβεβαίωσε ότι 17 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη, ενώ κατά την αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί της πολιτείας με εξοπλισμό των ΜΑΤ.
  • Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διέλυσε επίσης την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Fordham. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές που διαδήλωναν μέσα σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου.
Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κρατούν πανό που χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τον πόλεμο στη Γάζα
Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κρατούν πανό που χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τον πόλεμο στη Γάζα AP Photo/Jae C. Hong

Παρά τις εκτεταμένες συλλήψεις και την προσπάθεια των Αρχών να βάλουν τέλος στις καταλήψεις των πανεπιστημίων, οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μετά τις παραπάνω επιχειρήσεις της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε μαζικότατη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή χιλιάδων, φοιτητών και αλληλέγγυων.

Άλλωστε στο πλευρό τους έχουν πλέον φοιτητές και φοιτήτριες από όλο τον κόσμο. Εκτός από τη Γαλλία, πλέον τη “σκυτάλη των κινητοποιήσεων” πήρε η Μεγάλη Βρετανία, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 6 πανεπιστήμια της χώρας και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε 4 πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα