Πάνω από 30 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από ηλεκτροπληξία

Πάνω από 30 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από ηλεκτροπληξία

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν 30-35 άτομα από ηλεκτροπληξία, εκ των οποίων το 90% είναι άνδρες

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους, κατά μέσο όρο, περίπου 30-35 άτομα από ηλεκτροπληξία. Από αυτά, το 90% είναι άνδρες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης (ΣΕΗΘ), Άγγελος Κουντουργιάννης.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν την περίοδο 1999-2010, ενώ το ηλικιακό φάσμα είναι μεταξύ 27 με 45 έτη. Το ποσοστό αφορά 90% άνδρες και 10% γυναίκες."Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες επειδή εκείνοι ασχολούνται συνήθως με τα ηλεκτρολογικά αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα", σημείωσε.

Το θέμα της ασφάλειας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και η ανάγκη ύπαρξης του προστατευτικού διακόπτη είναι εξαιρετικά σημαντικό και παρόλο που πλέον ο νόμος υποχρεώνει στους καταναλωτές την εγκατάστασή του, πολλοί το παραμελούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΗΘ. "Η ύπαρξη του αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη φαίνεται πως λείπει από πολλές εγκαταστάσεις, είτε αφορούν σπίτια είτε καταστήματα", συπλήρωσε.

ADVERTISING

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ένα φαινόμενο που παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια: αυτό της ρευματοκλοπής. Σύμφωνα με τον κ.Κουντουργιάννη, πολλοί βρίσκουν τρόπο να παρέμβουν στον μετρητή ρεύματος για να "γράφει" λιγότερες, ή και καθόλου κιλοβατώρες. "Αυτό, ωστόσο είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη τακτική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων", πρόσθεσε ο κ. Κουντουργιάννης.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να διστάζουν να ζητούν την επίδειξη άδειας του ηλεκτρολόγου, που καλούν στο σπίτι τους για επισκευή, καθώς αυτό προστατεύει τόσο εκείνους όσο και τον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο, στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, όπου τα μέλη του Συνδέσμου θα μοιράσουν υλικό και θα απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο άνδρας που κάνει 'πλάκα' στον Χάρο: Γλίτωσε από βόμβες, καρκίνους, τροχαία

Τραγωδία στο Βόλο: 55χρονος εργάτης έπαθε ηλεκτροπληξία σε έργα ασφαλτόστρωσης

SHARE:

24Media Network