Πάνω από 40.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πάνω από 40.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα
More than 13000 people are stranded near the Greek village of Idomeni under bad weather and living conditions as the Greek-FYR of Macedonia border remains closed for second day on March 8, 2016. SOOC

Η Άγκυρα ξανάνοιξε τη στρόφιγγα, μετά τα... χαμόγελα, τα λουλούδια και τα κουλούρια στη Σμύρνη. Πλοία φτάνουν συνεχώς στο λιμάνι του Πειραιά, νέες αφίξεις σε Χίο και Λέσβο

Νέα αύξηση των προσφυγικών ροών από Τουρκία προς Ελλάδα . Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού για το προσφυγικό, στην Ελλάδα σήμερα 10 Μαρτίου στις οκτώ το πρωί βρίσκονται συνολικά 41.973 πρόσφυγες, από 35.945 χθες το πρωί.

Από αυτούς οι  22662 βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, 9428 στα νησιά, 9623 στην Αττική και 260 στην κεντρική Ελλάδα.

Οι περισσότερες νέες αφίξεις αφορούν τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και συγκεκριμένα 1061 νέες αφίξεις είχαμε σε Χίο και 761 σε Λέσβο.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο Mega. Στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 12.000 πρόσφυγες, από τους οποίους το 30% είναι παιδιά. Σταδιακά αρκετοί πείθουνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταφερθούν σε πιο οργανωμένες δομές, καθώς πλέον δεν υπάρχουν ελπίδες για να ανοίξουν τα σύνορα.

Τουλάχιστον 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την απογραφή του λιμενικού σώματος, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ όπου έχουν βρει κατάλυμα εκατοντάδες άτομα.

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 1” με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού όπου αναμένεται να διανέμουν ξηρά τροφή.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος”.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του λεκανοπεδίου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Μεταφέρονται 1000 μετανάστες και πρόσφυγες, εντός της ημέρας, σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας

Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αυτό που θέλει να επισημάνει είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου του Πειραιά, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας. Οι περιπολίες στελεχών είναι συνεχόμενες πρόσθεσε και τόνισε ότι τα στελέχη του λιμεναρχείου επεμβαίνουν συνεχώς, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, και συγκεκριμένα στις 23:35 το βράδυ, από Καβάλα, Χίο Μυτιλήνη, Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” το οποίο θα μεταφέρει και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 μετανάστες και πρόσφυγες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα