Παρασκευή και 13: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη “γρουσούζικη” μέρα

Παρασκευή και 13: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη “γρουσούζικη” μέρα
Παρασκευή και 13 Glomex

Η Παρασκευή και 13 κουβαλάει μια ιστορία προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών που πολλοί αγνοούν. Γι' αυτό καταγράψαμε πέντε πράγματα που αξίζει να θυμάστε.

Η Παρασκευή και 13 θεωρείται από πολλούς μια “γρουσούζικη” μέρα. Πίσω από την προκατάληψη αυτή κρύβεται μια πληθώρα θρύλων και ιστοριών που της προσδίδουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Αν και στην Ελλάδα η Τρίτη είναι η “καταραμένη” μέρα, όλοι γνωρίζουν την “Παρασκευή και 13”, της οποίας η αρχική προέλευση είναι βρετανική.

Παρακάτω καταγράψαμε πέντε πράγματα που αξίζει να ξέρεις γι’ αυτή τη “γρουσούζικη” μέρα. Οι συνδέσεις που έχουν γίνει σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Συμβολισμοί

Ένα πλήθος συμβολισμών χαρακτηρίζει την “Παρασκευή και 13”. Για παράδειγμα στα Ταρό το “13” σημαίνει θάνατος, ενώ την ίδια στιγμή το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης είναι “αφιερωμένο” στο “θηρίο” και τον “Αντίχριστο”.

Το 12 συμβολίζει την πληρότητα του κόσμου ενώ το 13 σηματοδοτεί την διάλυση του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμα και στην χριστιανική παράδοση, στον Μυστικό Δείπνο, ο 13ος καλεσμένος ήταν ο Ιούδας, ενώ η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς, η Παρασκευή.

Τι “δεν πρέπει” να κάνεις

Σε πολλές χώρες η Παρασκευή και 13 θεωρείται ακατάλληλη για μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η γέννηση, ο γάμος, η έναρξη μιας νέας δουλειάς, το ξεκίνημα του πλοίου για ένα νέο ταξίδι, για τις μετακομίσεις, για να κόψει κάποιος τα νύχια του κ.α. Μάλιστα, στην Ουγγαρία πιστεύουν ότι ένας ένας μωρό γεννηθεί Παρασκευή και 13 μπορεί το κακό να φύγει από πάνω του μόνο αν κάποιος ρίξει λίγο από το αίμα του σε ένα κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του και έπειτα το κάψει, καίγοντας μαζί οποιαδήποτε κατάρα μεταφέρει η μέρα αυτή.

Η Paraskavedekatriaphobia και ο Ιός

Υπάρχει αγγλική λέξη η οποία εκφράζει το φόβο για την γρουσούζικη ημέρα. Η λέξη “Paraskavedekatriaphobia αποτελείται από τα συνθετικά “παρασκευή” “δεκατρία” και “φοβία”.

Ακόμα στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

Ναΐτες ιππότες

Μια από τις επικρατέστερες εκδοχές για τη γρουσουζιά της Παρασκευής και 13 συνδέεται με τους Ναΐτες ιππότες.

Ήταν Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 1307, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος, ο επονομαζόμενος και «Ωραίος», έδωσε τη διαταγή να συλληφθούν όσοι Ναΐτες ιππότες βρίσκονταν στη χώρα. Ακολούθησαν μαζικά βασανιστήρια και εκτελέσεις Ναϊτών.

Αδάμ και Εύα

Η Παρασκευή συνδέεται ακόμα με τον Αδάμ και την Εύα, αφού τέτοια μέρα ήταν όταν ο Αδάμ έφαγε τον απαγορευμένο καρπό και οι δυό τους εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα